Omkring 30 miljoner kronor betalas ut till företag som inte drivs vidare. Foto: Christine Olsson/Scanpix
Västernorrland

Bidragsbrotten ökar

1:52 min

Antalet anmälningar om bidragsbrott mot kommunerna ökar kraftigt i Västernorrland. Under årets första halvår med 51 procent jämfört med samma period år 2011, det visar siffor från brottsförebyggande rådet, BRÅ.

På länets sju kommuner anmäldes 184 bidragsbrott de första sex månaderna i år. Det är 62 fler jämfört med första halvåret 2011. Det kan till exempel handla om att en person fått ut socialbidrag från kommunerna men samtidigt haft dolda inkomster.

– Det kan vara att de har tillgångar de inte redovisat på sina konton, säger Lena Johansson, områdeschef på ekonomiskt bistånd vid Socialtjänsten i Sundsvall.

På Socialtjänsten i Sundsvall har man sedan år 2008 haft 502 ärenden med misstänkta bidragsfusk. 18 personer har också dömts för brott. Och det kan röra sig om stora summor.

– Av de polisanmälningar vi gjort det senaste kvartalet är det mellan 90 000 till en miljon kronor, säger områdeschefen.

Sundsvalls kommun har tagit krafttag mot bidragsbrotten sedan en ny lag infördes år 2008. Bland annat kontrolleras bidragsansökningarna noggrannare och två utredare har också anställts för att upptäcka fuskarna.

– De får ofta tips från våra handläggare men också tips från allmänheten att det kan röra sig om bidragsbrott, säger Lena Johansson

Men av de nästan sex miljoner kronor som kommunen krävt tillbaka av fuskarna sedan 2008 har bara 237 000 kronor kommit tillbaka. Trots det är det värt alla merkostnader menar områdeschefen.

– Jag tror att vi sparar pengar. Speciellt när vi får tillbaka pengar men också att vi med kontrollerna stävjar bidragsbrotten, säger Lena Johansson områdeschef på socialtjänsten i Sundsvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista