Västernorrland

Hälsofarligt kosttillskott kan förbjuads

1:33 min

Livsmedelsverket vill förbjuda kosttillskott som innehåller ämnet DMAA eftersom det kan vara hälsofarligt.  Men trots Livsmedelverkets uppmaning till kommunerna att lägga saluförbud på produkter som innehåller ämnet finns det ännu inget förbud i varken Sundsvall eller Örnsköldsvik.

Jag har provat Jack3D och Napalm. Men jag kände mig väldigt pigg när jag tränade men väldigt trött efteråt. Svårt att sova i och med att det är väldigt mycket koffein i som man inte märker just då. Men när man går och lägger sig känner man det, säger Sundsvallsbon.

Försäljning av tillskotten Jack3D, Spriodex, Napalm och Lipo-six Black har redan förbjudits i vissa kommuner runt om i landet. Tillskotten används i samband med träning för att optimera muskelbygge eller för att tappa vikt. Och de kosttillskott som innehåller just ämnet DMAA kan ge biverkningar som högt blodtryck och huvudvärk, men också hjärnblödning och stroke.

Men trots Livsmedelverkets uppmaning till kommunerna att lägga saluförbud på produkterna har inget förbud ännu utfärdats i varken Sundsvall eller Örnsköldsviks kommun. I Sollefteå har en inspektion gjorts och där hittade man inga produkter som innehöll ämnet.

Yvonne Sellstedt som är livsmedelsinspektör vid Sundsvalls kommun menar man ännu inte har beordrat saluförbud i Sundsvall därför att:

– Vi gör alltid en egen riskbedömning om hur allvarligt och hur snabbt vi måste ut. Och så här i sommartiden har vi helt enkelt inte resurser att gå ut på en gång heller. Vi har lagt saluförbud på ett flertal ämnen genom åren. Senast var det Efedrin, det är också ett prestationshöjande preparat. Ett enkelt råd som gäller allt kosttillskott, tycker jag, är att man inte ska äta något som man är osäker på vad det innehåller och det man inte kan få tillräckligt information om vad det är för ämnen, säger hon.

I våras drabbades en man i Kalmar av hjärtstillestånd och man misstänker att det beror på att han har ätit kosttillskott som innehåller ämnet DMAA. Sundsvallsbon Björn använde samma kosttillskott men har nu slutat.

– I och med att det är den här DMAA-drogen måste man på något sätt lägga av så att kroppen inte vänjer sig, säger han.