Regeringens avfallsutredare föreslår att kommunerna ska ta över ansvaret för insamling av förpacknings- och tidningsavfall. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Västernorrland

Företag positiv till att ta över återvinning

Jonas Strandberg: ”Det är ett steg i rätt riktning”
1:13 min

Kommunerna bör få tillbaka ansvaret för insamlingen av förpacknings- och tidningsavfall. Det kommer regeringens avfallsutredare Lars Ekecrantz att föreslå regeringen i början av september.

I dag ansvarar kommunerna för insamlingen av hushållsavfall, medan insamlingen av tidningar och förpackningar av papper, glas och metall sköts av de företag som producerar varorna.

Jonas Strandberg, verksamhetschef på Reko som samlar in allt hushållsavfall i Sundsvalls kommun, tycker att det är en bra idé att låta kommunerna ta ansvar för insamling av avfallet.

- Det är ett steg i rätt riktning. Det ska vara så enkelt som möjligt att göra rätt, säger han.

Syftet med förslaget att alla ska kunna bli av med sitt savfall i närområdet, det vill säga nära sig själv. Det handlar också att att komma ifrån en hel del åkande till återvinningsstationerna.

En och samma insamlare skulle underlätta sorteringen för hushållen, tror Jonas Strandberg. I dag blir det ofta fel vid återvinning.

- Förpackningar hamnar ofta i soptunnan, säger Jonas Stranderg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".