Båtägarna har börjat lära sig det som gäller på sjön, säger daniel bergman på kustbevakningen. Foto: Christer Suneson.
Västernorrland

Sjöfylleriet minskar

Kustbevakningen:”Folk har börjat lära sig vad som gäller”
1:54 min

Antalet sjöfyllerier har minskat kraftigt i sommar. Det visar statistik från Kustbevakningen. I hela landet har sjöfyllerierna minskat med omkring 30 procent och i Västernorrland har endast två sjöfyllerister ertappats i sommar.

Antalet sjöfyllerister har minskat kraftigt i Sverige i sommar. Antalet sjöfyllerifall har minskat från 189 fram till sista juli ifjol till endast 130 samma period i år.

– I Västernorrland hade vi sju sjöfyllerister ifjol sommar till endast två fall i år, säger  Daniel Bergman på Kustbevakningen i Härnösand.

Sedan år 2010 gäller samma strikta alkohollagar till sjöss som på landets vägar. En promillehalt över 0.2 i blodet leder till böter eller kortare fängelsestraff. Om personen har över en promille är det grovt sjöfylleri och kan leda till fängelse i högst två år.

Men den hårdare lagen har diskuterats mycket bland många båtägarna och alla är inte överens. Till exempel båtägarna Ove Belius och Erik Holländer i småbåtshamnen i Sundsvall.

– Folk är mest förbannade, lagom är alltid bäst, säger Ove Belius. Och det kan man inte säga att det är nu, säger han.

– Jag tycker man ska vara nykter på sjön av mycket pratiska orsaker, säger Erik Holländer

– På vägarna kan det vara befogat. Där är det större chanser att det händer olyckor än på sjön, säger Ove Belius

Nu när allt fler känner till vilka alkoholregler som gäller på sjön får Kustbevakningen också in allt fler tips från allmänheten när folk kör sina båtar onyktra.

--Attitydförändringarna hos båtägarna har gjort att tipsen ökar till oss på Kustbevakningen. Det är vi tacksamma att vi får hjälp med, säger Daniel Bergman på Kustbevakningen i Härnösand.

De flesta alkoholtester gör Kustbevakningen i samband med hastighetskontroller vid till exempel inlopp till småbåtshamnarna i våra städer.

Och de flesta är faktiskt positiva att bli kontrollerade, säger Daniel Bergman på Kustbevakningen.

– Det finns alltid de som har åsikter men de flesta är positiva. Det är väldigt få som inte känner till alkohollagen på sjön numera, säger Daniel Bergman på Kustbevakningen i Härnösand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".