Kylskåp bra mot Rötmånad. Foto: Ulf Thonman
Västernorrland

Kyla och handsprit räddar rötfaran

Rötmånad råder.
Det vet vi av tradition och från vår Bondepraktika.
Men vi borde mer allmänt se över våra matvaror och vår handhygien under hela sommaren.
Det menar Yvonne Sellstedt , Livsmedelsinspektör vid Sundsvalls kommun.
– Den här sommaren som vi tycker varit så regnig, det har ändå varit tillräckligt varmt. Egentligen har vi haft rötmånad hela juli i år.

Ja, sanningen är att det handlar om värme och luftfuktighet.
Man bör hålla mat kall - då ökar chanserna att slippa sommarmagsjukan. Men hur påverkas folk av rötmånaden?
Vi frågade Hans Andersson på stora torget i Sundsvall:

– Ja, det är inte så mycket, säger Hans.

Vad har påverkat?

– Ja man äter upp all mat och handlar varje dag, tipsar Hans.

– Det påverkar mig ingenting, säger Kerstin.

Har det alltid varit så?

– Det har alltid varit så, ja.

Livsmedelsinspektör Yvonne Sellstedt igen:
– Det man ska göra utom att tvätta händerna då, det är ju att försöka hålla maten kall, inte låta den stå framme. Åker man ut på en picknick- tur kan man gott slänga ned en kylklamp i matsäcken, tipsar Yvonne Sellstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".