1 av 2
De män som är misstänkta för mordet vid Klissberget, utanför Sundsvall, kan ha inspirerats av en film. Foto: Sofia Forell.
2 av 2
Två av de åtalade har tatuerat in samma ramsa som sägs i filmen ”i Faderns, Sonens och Den Helige Andens namn” på latin. Foto: Polisen
Sundsvall

Film kan ha inspirerat mordmisstänkta

Stefan Edin: ”Filmen handlar om bröder som mördar onda i samhället”
4:21 min

I går kom åtalet mot männen som misstänks för mordet på Klissberget då en 33-årig man sköts på nära håll med åtta skott. De män som åtalas för mordet är 33-åringens nära vänner. Enligt förundersökningsprotokollet ska de har blivit inspirerade av en film, där mördare blir hjältar eftersom de dödar onda människor.

Kriminalkommissarien Stefan Edin har lett stora delar av polisarbetet.

- Filmen handlar om två bröder som mördar de onda i samhället i godhetens namn. De gör det i religionens namn, de är katoliker, säger han.

Två av de åtalade har tatuerat in samma ramsa som sägs i filmen ”i Faderns, Sonens och Den Helige Andens namn på latin. De har också haft liknande kors som används i filmen. Men de misstänkta männen är inte bröder.

Enligt förundersökningen finns det  bevisning i form av samtal genom hemlig rumsavlyssning. Det är en ovanlig metod som polisen har använt.

-  Det är en åtgärd som man bara använder i de grövsta brotten. Det är en ovanlig metod.

Hur kom det sig att ni använde den?

- Vi ansåg att vi kunde få de uppgifter vi behövde. Det behövdes för att styrka åtalet, säger han.

Mannen sköts med flera vapen med åtta skott och mordet kan alltså ha inspirerats av en film.

- De flesta mord är unika i sitt slag. Det här är i sig lite unikt. Men att det är en uppgörelse i kriminella värden är inte unikt, säger Stefan Edin.

Hur hittade ni likheterna med filmen?

- Vi fick uppgifter som gjorde att vi började intressera oss för filmen.

Att mördare kopierar film har förekommit vid ett antal tillfällen, har du någon egen fundering kring hur det kan bli så?

- De flesta människor är inte införstådd i hur man begår ett mord. Någonstans måste man hitta inspiration och drivkraft att genomföra det. Genom film kan man hitta lämpliga sätt för att genomföra ett mord. Man måste flytta sig genom många mentala spärrar för att genomföra ett mord, säger Stefan Edin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".