Arkivbild. Foto: Lars Pehrson / SvD / Scanpix
Västernorrland

Ny nätdrog kopplas till 14 dödsfall

Annica Odelind "Inga tillslag hittills"
1:50 min

Polisen, Tullverket och åklagare arbetar för att stoppa den nya, farliga nätdrogen 5-it. Hittills har substansen hittats i kroppar i samband med 14 dödsfall bland unga män i Sverige.

Förvirring, ångest och även dödsfall är den nya drogen 5-it:s biverkningar. Den är än inte klassad som olaglig och kan enkelt klickas hem via Internet. Men det enkla köpet kan få förödande konsekvenser. Hittils har 14 unga dödsfall kopplats till drogen och Folkhälsoinstitutet har föreslagit till regeringen att den ska stämplas som olaglig.

- Vi användning av drogen uppstår förgiftning. Pulsen ökar och hjärtat orkar inte med substansen, säger Tullverkets drogexpert Lars Hansson.

Enligt Annica Odelind, informatör vid Polisen i Västernorrland, har man än inte sett några spår av drogen i länet.

- Många av drogerna är att likställa med narkotika. Det är farliga preparat som man självklart inte ska använda sig av, säger hon.

Hos Tullverket ligger nu 5-it-drogen högst upp på prioriteringslistan. Förra året fick tull och polis tillgång till ny lagstiftning - den så kallade förstörandelagen. De har rätt att omhänderta substanser som ännu inte är klassade som narkotika eller hälsofarliga missbrukssubstanser men som myndigheternas nätverk varnat för. Tullverkets drogexpert Lars Hansson tycker att lagen gjort mycket nytta.

- Jag vet att lagen har räddat människoliv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".