1 av 3
Fästing sommarens plåga. Foto: Jan Collsiöö / Scanpix
2 av 3
En fästing har borrat sig fast i huden Foto: Leif R Jansson / Scanpix
3 av 3
Borrelia, en bakteriell infektionssjukdom orsakad av fästingbett Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Västernorrland

Inga fall av TBE i länet

Hans Boman: "Så här långt är TBE en ovanlig sjukdom i Västernorrland"
1:24 min

Antalet fall av fästingsmittan TBE har ökat i sommar. Fler än 100 fall har anmälts till Smittskyddsinstitutet (SMI). Men Västernorrland är skonat från den lömska sjukdomen som ger hjärninflammation och kan ge svåra neurologiska symtom. Hans Boman är smittskyddsläkare hos Landstinget Västernorrland.

Fästingen har spridit sig norrut genom åren och etablerat sig framförallt längs med kustlandskapen i vårt län, men vi har klarat oss bra från att smittas av TBE och Borrelia. Hittills har bara ett fall av TBE, som upptäcktes i Örnsköldsvik för ett par år sedan.

Men man bör tänka sig för om man ska vistas lite längre söderut. Uppland, Sörmland, kust och skärgårdsområdena och längs Mälaren är de områden som är hårdast drabbade.

Borrelia är en bakteriesjukdom och kan botas med antibiotika, men TBE är ett virus som kroppen måste ta hand om det själv, med hjälp av smärtstillande medel och i vissa fall med dropp.

Det går att vaccinera sig mot TBE men det är inget som rekommenderas av smittskyddsläkare Hans Boman.

- Vi bedömer att risken att fortfarande är extremt liten att bli smittad om man befinner sig i Västernorrland.

Men ska man vistas längre söderut så kan det vara bra med vaccination. Också om man ska utomlands, Baltikum, Österrike är exempel på länder där TBE smitta är vanligast förekommande i Europa, säger Hans Boman.

Symtomen kan vara olika, men det typiska är feber, huvudvärk, illamående och sjukdomskänsla. 

- Det lömska är att sjukdomen kommer i två faser. Först drabbas man av lite feber och huvudvärk som försvinner efter några dagar. Men en tid senare återinsjuknar man, då med en ordentlig huvudvärk, hög feber, illamående och i sällsynta fall förlamningssymtom, säger Rolf Gustafson, infektionsläkare vid Karolinska institutet i Solna och medicinskt ansvarig vid läkemedelsföretaget Baxter.

Dyrt vaccin
De vaccin som finns anses vara effektiva, men dyra. En dos kostar cirka 350 kronor och eftersom vaccinet ska tas i tre doser blir kostnaden runt 1 000 kronor.

TBE står för tick-borne encephalitis, det vill säga fästingburen hjärninflammation. Namnet till trots kan sjukdomen också orsaka hjärnhinneinflammation.

Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan smitta och symtom, är en till två veckor. Symtomen är huvudvärk, feber och i sällsynta fall påverkan på centrala nervsystemet med exempelvis förlamningssymtom.

Källa: Smittskyddsinstitutet / TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".