Trafikpolisen har kontroll. Foto Bertil Ericson / Scanpix
Västernorrland

Antalet återkallade körkort ökar

Bilisten Ulla Mossberg. ` Många tror att dom kör lika bra som när dom var 40 år `
1:23 min

Antalet körkort i Västernorrland som återkallats av Transportstyrelsen på grund av medicinska skäl har ökat med ca 43 procent första halvåret i år jämför med förra.

- Många gamla tror att dom kör lika bra som när de var 40 år, säger bilisten Ulla Mossberg.

Från och med den första februari i år utökades skyldigheten för läkare att anmäla patienter som på grund av medicinska skäl är olämpliga att köra bil. I Västernorrland förra året var det 98 körkort som återkallades första halvåret och 140 körkort återkallades första halvåret i år.

- Det handlar mest om äldre som till exempel fått en demenssjukdom, synfältsbortfall eller hjärtsjukdomar, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.

Innan lagändringen var läkaren tvungen att träffa sin patient för att kunna göra en anmälan till Transportstyrelsen. Numera kan körkortet återkallas efter att läkaren bara läst patientens journal. Lars Englund tycker att lagändringen är ett steg i rätt riktigt.

- Det blir lättare att återkalla körkorten hos olämpliga förare, speciellt viktigt är det ju när det gäller sjukdomar där man själv inte förstår att man inte kan köra bil längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".