Broschyrer hos Brottsofferjouren. Foto: Samira Jonsson/SR
Västernorrland

Hårt tryck på brottsofferjouren

Ingrid Wennberg. `Vi gör så gott vi kan och lite till `
1:05 min

Antalet personer som söker stöd och hjälp hos brottsofferjouren i Sundsvall, Ånge och Timrå har dubblerats jämfört med förra året.

Trycket hos brottsofferjouren har ökat sedan polisen förändrade sina rutiner i december förra året. Då blev det bestämt att polisen ska fråga alla brottsoffer om de vill ha kontakt med en jour där de kan få hjälp med allt från skadestånd till personligt stöd under rättegång.

- I och med att det är så här nu är det fler som svarar ja till att få en första kontakt, säger Ingrid Wennberg.

Brottsofferjouren för Sundsvall, Ånge och Timrå hanterar idag mellan 100 och 120 brott per månad. Det är dubbelt så många ärende som de hade vid samma tid förra året. Resurserna räcker inte till och enligt Ingrid Wennberg skulle det behövas en till tjänst för att hantera det administrativa. Det skulle också behövas mer utbildning till stödpersonerna för att verksamheten ska kunna hålla ihop.

Det finns bara en anställd på brottsofferjouren idag och det är Ingrid Wennberg. De andra stödpersonerna jobbar ideelt och turas om att ringa till brottsoffren olika veckor.

- Alla stödpersoner hinner inte ringa till så många under sin jourvecka utan de måste också ringa när veckan är över, säger hon.

Än så länge hinner stödpersonerna med sig men enligt Ingrid Wennberg finns det ingen garanti för att det kommer att fungera lika bra om en eller två månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".