Ulvön i Sandviken är en av Modos gamla semesterbyar vid Höga kusten. Foto Patrick Trägårdh / Scanpix
Västernorrland

Turistföretagare är optimistiska

Jens Larsson ` Man söker sig kanske närmare naturen
1:04 min

Turismföretag i norra Sverige är mest positiva till framtiden. Jens Larsson är turistinformatör i Örnsköldsvik, och han märker av turistföretagens optimism.

I de fyra nordligaste länen, är turistföretagarna mest optimistiska, över 65 % tror på en positiv ekonomisk utveckling det närmaste året. Ju längre söderut i landet man kommer, ju mer dalar den siffran och i södra Sverige tror färre än hälften på en positiv utveckling.

I Västernorrland startade 37 nya företag i turismbranschen under 2011. Det var något fler än under 2010 då 34 nya företag startade. I Jämtland minskade antalet nystartade turistföretag från 46 till 41 under 2011. Minskningen till trots är Jämtland det län som har flest turistföretag per capita i landet.

Siffrorna som tagits fram av Rese- och turistnäringen i Sverige, är dock otydliga, då även ombildningar av företag räknas in, inte bara nyetableringar. Jens Larsson, turistinformatör i Örnsköldsvik, menar att det handlar om en trend där man söker sig bort från storstäderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".