1 av 2
Foto: Christine Olsson/Scanpix
2 av 2
Anna Ljungström. Foto: Karin Johansson
Härnösand

Föreslår köttfri dag i skolorna

Anna Ljungström: "Måste minska köttkonsumtionen"
5:10 min

Vi bör äta mindre kött, menar Härnösandsbon Anna Ljungström som vill att skolorna ska införa en köttfri dag i veckan.

I helgen pågick festivalen Way Out West i Göteborg. Och för första gången var det den helt vegetarisk. Inget kött fanns att köpa på festivalområdet, eftersom arrangörerna vill fokusera mer på miljöhänsyn och ifrågasätta köttätandet som norm.

Samtidigt framförs samma tankar till Härnösands kommun. 17-åriga gymnasieeleven Anna Ljungström har skickat in ett förslag till skolförvaltningen att de ska införa en vegetarisk dag i veckan på alla skolor och förskolor.

– Vi bör äta mindre kött, för det står för nästan en femtedel av det totala globala utsläppet av växthusgaser. Den statistiken kan ju bara bli bättre om vi gör allt vi kan för att dra ner på vår köttkonsumtion, säger Anna Ljungström.

– Dessutom är det bra för hälsan med vegetarisk mat.

Detta är ett hett ämne som många har åsikter om. Anna Ljungström menar att många anser att matvanorna är privata och något som ingen ska lägga sig i. Hon säger att en missuppfattning bland många är att en måltid alltid måste innehålla kött. Men det är fel anser hon.

-- Vi drabbas inte av allvarlig proteinbrist genom att utesluta kött en dag i veckan.

– Det hela handlar om att vi måste hjälpas åt för att förbättra vår miljö och för att skapa en hållbar framtid. Att minska på köttproduktionen som tär mycket på jorden resurser är ett bra bidrag, tycker Anna Ljungström.

– Poängen är inte att vi ska sluta äta kött, vi måste bara minska på vår köttproduktion, det vinner både miljön och hälsan på.

Fråga

Mer om Härnösands kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".