Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Hundar smittade av ovanligt virus

Helen Ahlqvist: ”Man ska vaccinera sin hund”
1:38 min
1 av 2
2 av 2
Eva Eriksson är ordförande i brukshundklubben i Örnsköldsvik. Här tillsammans med schäfern Raya, fyra år gammal. Foto: Lennart Sundwall

Två hundar i Örnsköldsvik har drabbats av det mycket smittsomma parvoviruset. Den ene av hundarna är ovaccinerad.

– Det finns ingen anledning till oro, säger Helen Ahlqvist, länsveterinär. Men alla som har hundar ska se till att hålla hundarna vaccinerade. Det är undantagslöst ovaccinerade hundar som drabbas.

Hög feber, diareer och kräkningar är de vanligaste symptomen på detta parvovirus. Som är väldigt ovanligt i Sverige idag. Hos statens veterinärmedicinska anstalt får man reda på ett tiotal fall per år. På 60 talet utvecklades däremot omfattande epidemier.

– Numer har vi ett fullgott vaccin som hjälper hundägarna och hundarna, säger länsveterinär Helen Ahlqvist.

Hos brukshundklubben i Örnsköldsvik tog man dert säkra före det osäkra och flyttade fram tre olika aktiviteter under helgen och början av denna vecka. Bl.a. flyttades en mental test fram.

– Vi fick så knapphändiga uppgifter under helgen att vi valde att flytta fram några aktiviteter, säger Eva Eriksson, ordförande i hundklubben.

Så här beskriver statens veterinärmedicinska anstalt parvoviruset:

Virus sprids med avföring från infekterade hundar under totalt cirka 2 veckors tid. Efter det kan hunden fortsätta sprida virus om det finns avföring kvar på t.ex. päls och tassar. Infekterade hundar sprider smitta redan innan de visar symtom på sjukdom och många smittspridande hundar visar aldrig några symtom.

Viruset sprids också genom t.ex. händer och föremål som kläder, matskålar, filtar etc.

Viruset kan leva i upp till flera år i skog och mark och smitta nya hundar.

På grund av parvovirus långvariga överlevnad i miljön kan man aldrig räkna med att kunna "vänta ut" en parvovirus-smitta från omgivningen, varken utomhus eller inomhus. Noggrann rengöring och därefter desinficering behövs. Parvovirus tål de flesta förekommande desinfektionsmedel om de används i vanlig brukslösning. Noggrann granskning av tillverkarens anvisningar vad avser dosering och tillvägagångssätt är därför att rekommendera.

I utomhus- och inomhusmiljöer, som inte helt går att desinficera, kan alltså smittan finnas kvar under mycket lång tid.

Korrekt vaccinerade hundar är väl skyddade mot smitta. Valpar som föds av en korrekt vaccinerad tik har ett indirekt skydd under de första veckorna. Skyddet avtar successivt, hur snabbt det sker varierar. En hund som överlevt en parvovirusinfektion är skyddad (immun) mot infektion med hundens parvovirus i minst 20 månader, eventuellt för hela livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".