En kvinna pratar i en mobiltelefon Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Sundsvall

Mördare kan spåras av sin telefon

Börje Öhman ` Det finns en hel del information i mobiltelefoner `
1:29 min

Den eller dom personer som mördade kvinnan i Birsta förra tisdagen, kan eventuellt avslöjas av sin mobiltelefon. Polisen begär nu ut alla uppgifter om mobiltelefoner som varit kopplade mot närliggande master i jakten på mördaren, berättar Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland

Men polisen måste först betala en avgift till operatörerna för att få ut uppgifterna, sedan får de 18 månader telekommunikation, som måste gås igenom. Men där finns det experter på området hos Rikspolisen. En grupp på Rikspolisen jobbar enbart med att hitta misstänkta brottslingar via telekommunikation i närheten av brottsplatser.

De har bland annat lyckats spåra Helikopterrånarna i Stockholm, den misstänkte serieskytten i Malmö och serievåldtäktsmannen i Örebro med sin teknik. Men att det här mordet inträffade just i Birsta, Norrlands största handelsområde gör att urvalsmaterialet blir stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".