Många av länets dammar har för dålig tillsyn. Foto: Bjørn Sigurdsøn /Scanpix
Västernorrland

Dålig tillsyn av dammar

Miljöhandläggare Urban Westbye ` Dammtillsynen har blivit lidande `
1:09 min

Flera dammar i länet riskerar både människors liv och skador på miljö om dom skulle gå sönder. Samtidigt fungerar tillsynen av dammarna väldigt dåligt.

– Det är ett generellt problem i hela Sverige. Tillsynen har blivit lidande på grund av övrigt vi haft att göra, säger Urban Westbye, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Riskerade människoliv, stora översvämningar och svåra miljöpåverkningar. Skadorna kan bli många om de dammar som finns i våra vattendrag brister. I Jämtlands län finns 14 dammar som räknas till dem som får svårast konsekvenser om en olycka skulle inträffa, tätt följt av Västernorrlands 9 stycken.

I en rapport för dammsäkerhetsutvecklingen, menar Svenska kraftverk att länsstyrelserna i landet har en alldeles för dålig tillsyn över säkerheten på dammar.

Urban Westbye är säkerhetsansvarig på Länsstyrelsen i Jämtland. Han menar att det behövs mer resurser för att kunna göra någon förbättring.

– I det bästa av världar skulle vara att få resurser och medel som skulle behövas för att kunna jobba med det här. Vi är ett stort län med många dammar. Det krävs mer tid om man ska grotta ner sig i det, tycker Westbye.

Reporter Viktor Åsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".