1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Anna-Clara Asplund. Foto: Therés Ulander.
Sundsvall

"Quick kan vara skyldig till mord"

Göran Lambertz: ”Saker och ting har förändrats”
8:01 min

Före detta justitiekanslern Göran Lambertz kräver nu en kommission som granskar rätts- och vårdprocessen kring Thomas Quick, det skriver han på DN debatt i dag.

För bara några veckor sedan krävde den försvunne sundsvallspojken Johan Asplunds pappa Björn Asplund en granskande kommission för processen kring Quick, som numera heter Sture Bergwall.

Men till skillnad från Björn Asplund, anser Göran Lambertz, att det finns flera bevis i utredningarna som binder Quick till försvinnandet.

Bland annat hade Quick berättat om ett födelsemärke på Johans kropp som stämde.

De fällande domarna rivs nu upp en efter en, och så sent som i fredags beslutade Sundsvalls tingsrätt att ogiltligförklara åtalet som ledde till att Quick dömdes - vilket alltså friade honom från försvinnandet.

Rättegångarna och utredningarna kring Tomas Quick JK-anmäldes också av sundsvallsadvokaten Pelle Svensson 2006, och det var just Göran Lambertz som i egenskap av Justitiekansler som valde att inte gå vidare med någon utredning, han beskrev dom nu ifrågasatta mordutredningarna som gedigna.

Läs mer:

Bakgrund Thomas Quick

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, fälldes för åtta mord. Efter beviljad resning har åtalet lagts ner i tre fall. Därmed är Quick friad för morden på Johan Asplund, som försvann i Sundsvall 1980 men vars kropp inte hittats, samt israelen Yenon Levi som hittades död i Rörshyttan 1988 och nioåriga Therese Johannesen som försvann i Drammen samma år. Hennes kropp har inte hittats.

Quick har även beviljats resning för mord på de norska kvinnorna Trine Jensen, hittad död 1981 utanför Oslo, och Gry Storvik som hittades död i Oslo 1985. Resningsansökningar har lämnats in i ytterligare tre mordfall, på de holländska makarna Stegehuis som hittades knivmördade i Appojaure utanför Gällivare 1984 och på Charles Zelmanovits som försvann i Piteå 1976 och vars kvarlevor hittades 1993. Resningsprocesserna startade sedan Quick tagit tillbaka tidigare erkännanden.

TT

Mer om Johanfallet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".