foto Ulla Öhman
Västernorrland

Dyrare lusmedel

"Det är dyrt men man måste ju"
1:18 min

Det kan vara dyrt att drabbas av hårlöss. Varje år säljs lusmedel för flera tiotal miljoner kronor och de nya, tekniska preparat som apoteken numera rekomenderar är dyrare än de gamla.

2007 sålde apoteken lusmedel för 27 miljoner kronor. Men sedan dess har en ny typ av lusmedel tagit över.

De nya lusmedlen innehåller oljor som kväver lössen och i vissa fall även äggen så att det bara behövs en enda behandlig. Sedan något år tillbaka är det här vad apoteken rekomenderar i första hand.
Det finns flera olika sorters oljor och de har olika lång behandlingstid från cirka 15 minuter till åtta timmar.

De äldre lusmedlen  som innehåller parasitdödande medel finns kvar på hyllorna men har slutat sälja nästan helt och hållet.
De upplevs som krångligare eftersom de ofta måste sitta längre tid i håret. Det har även upptäckts viss resistens mot dem.

Men de nya medlen är också dyrare.
En förpackning kan kosta från ungefär 160 till 240 kronor och de räcker olika länge. Den dyraste sorten som vi hittar på apotek i Härnösand idag kostar 239 kr och räcker bara till för en enda behandling av en person med långt hår.

Har man flera barn som har smittats av hårlöss samtdigt så kan aporteksbesöket bli dyrt, det håller apotekschef Lena Öhlund i Härnösand med om. Föräldrar har reagerat över priset men inser samtidigt att de behöver medlet, säger hon.
Hennes råd är att vara snabb med att undersöka och kamma innan det sprider sig så att man förhoppningsvis klarar sig med en behandling.

Evgenia Söderlund är apotekschef på ett annat apotek i Härnösand och hon berättar att många föräldrar fortfarande skäms när dom kommer för att köpa lusmedel. Hon säger att de flesta inte bryr sig om priset utan vill ha en produkt som är effektiv och snabb.

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".