Mordplatsen. Foto: Sofia Forell
Sundsvall

Vittne pekar ut misstänkt mördare

Johan Sterner, advokat: ”Det är olika uppgifter från olika personer”
2:04 min

I rättegången idag angående Klissbergsmordet i Sundsvall förhördes ett av nyckelvittnena. En tidigare kompis till de tre åtalade som nu pekade ut en av de åtalade, en 32-årig man, för att ha utfört mordet våren 2010. Även igår blev 32-åringen utpekad som gärningsman av en annan av de misstänkta.

Det är tre män i 30-års åldern som står misstänkta. Två för att ha utfört själva mordet och en för medhjälp. Alla tre hade, precis som mordoffret, en brottslig bakgrund i främst narkotikaaffärer.

Tidigare i veckan bröt en av männen sin tystnad och pekade ut en 32-årig man för att ha utfört själva mordet. Idag förhördes ett av nyckelvittnena, en tidigare kriminell och vän till de tre misstänkta. En man som nu sitter i fängelse efter att ha dömts i en stor knarkrättegång förra året. den så kallade fågelholkshärvan.

Han förhördes på videolänk från fängelset eftersom det finns en hotbild mot honom och han pekade också ut 32-åringen som gärningsman. Men det han vittnade om har en annan av de misstänkta i sin tur berättat för honom. Andrahandsuppgifter alltså.

– Nyckelvittnet har man skäl att ifrågasätta. Han har all anledning att skylla på min huvudman, säger Johan Sterner. Det beror på att han i en tidigare rättegång lämnat uppgifter som är besvärande för andra personer. Det kan finnas saker att tjäna på när ett vittne gör så här. Till exempel få skyddad identitet och inte riskerar att utsättas för represalier, säger advokat Sterner

Advokat Sterner menar att männens utpekande av sin klient är mer än snurrigt för båda männen har ändrat sina berättelser flera gånger om. Dessutom menar Johan Sterner att bevisen mot hans klient också är väldigt bristfälliga.

– Det är en väldigt ovanlig mål. Egentligen skulle man kunna gå genom den här rättegången utan att ställa en fråga, säger Johan Sterner. Förundersökningen har stora brister, det är ett virrvarr av olika uppgifter som pekar åt olika håll och det är det som är åklagarens problem, säger advokat Sterner.

Nyckelvittnet berättade att han fick reda på att 32-åringen låg bakom mordet under en resa till fjällen. Med i bilen åkte då den man som nu är misstänkt som medhjälpare. När de kom fram till Vemdalen berättade plötsligt mannen för vittnet att det var 32-åringen som sköt mordoffret i mars 2010.

Han berättade också att mordoffret sköts med två pistoler.

– Först den stora och sedan den lilla, berättade han. När mannen inte dog utan låg på marken, skakade och rosslade ströp 32-åringen honom, berättade nyckelvittnet.

Sedan ska pistolerna ha dumpats i en fors i Ljungan några mil utanför Sundsvall.

Den misstänkta medhjälparen hade också berättat för vittnet att 32-åringen och den igår förhörde 31-åringen under mordkvällen hade lämnat sin tevespel på.

– Det för att om de fick polisen på sig, skulle tro att männen spelat tevespel hela kvällen, sa vittnet under rättegången.

Tidigt i mordutredningen visades en övervakningsfilm där en liten mörk bil sattes i samband med mordet. Nyckelvittnet såg direkt att det var likt 32-åringens bil men nekade till det i de första polisförhören med honom.

Nu sa han att han ville berätta det han visste för polisen, åklagarna och tingsrätten. Det för att han ville lämna det kriminella liv han levt.

– Jag vill nu ta ansvar och jag vill att mordoffrets anhöriga ska få veta sanningen, berättade mannen.

Nyckelvittnet berättade att han visste att 32-åringen hade fyra pistoler vid tiden för mordet. Två model 635 och två 9 milimeters pistoler. Han hade själv sett ett av vapnen hemma hos 32-åringen.

Nyckelvittnet berättade också, på fråga från advokaterna, att han påbörjat diskussioner med polisen om att i framtiden få skyddad identitet.

Mer om Klissbergsmordet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".