En av de misstänkta männen förs till rättssalen (Arkivbild). Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
De falska barnbarnen

Känslosamt i rättegången om falska barnbarn

Agneta Sundberg rapporterar
1:19 min

I dag hölls den tredje rättegångsdagen mot de falska barnbarnen som misstänks för brott mot 137 äldre på flera orter i landet, bland annat i Sundsvall. Det blev starka känslor i rättssalen i samband med att en polis vittnade om när männen lurade en 88-årig man att lämna ifrån sig 60 000 kronor.

Den här veckans rättegång har omfattat två bedrägeriturnéer under perioden januari-mars i år och berör orterna Söderhamn, Sundsvall, Hudiksvall och Umeå.

Männen, som är 45 och 47 år, är åtalade för att ha ringt upp äldre och utgett sig för att vara deras barnbarn och velat låna pengar.

Två poliser vittnade
Två kvinnliga poliser från länskrim i Stockholm berättade i dag för tingsrätten att polisen spanat på de två männen en tid.

Den 12 mars följer polisen efter männen från Stockholm till Hudiksvall.

Där sitter männen på en parkering i en timmes tid. Enligt åklagaren sitter de där och ringer upp fem äldre kvinnor, något som männen förnekar.

När de inte får napp fortsätter färden vidare norrut och de tar in på ett hotell i Skellefteå. Dagen efter fortsätter polisen att följa efter männen till Umeå.

En polis berättar att hon ser när en gammal man lämnar över ett kuvert till 47-åringen.

När hon frågar 88-åringen vad som hänt berättar han att han lämnat över 60.000 kronor för att hjälpa en svåger att köpa en bil.

Mannen bröt ihop
Polisen blir mycket känslosam när hon berättar för tingsrätten att den gamle mannen bryter ihop när han förstår att han blivit lurad.

Mannens son, som vittnade i dag, berättar att 88-åringen fortfarande mår dåligt över det som hänt.

47-åringen medger att han ringt upp 88-åringen och ljugit för honom. Han erkänner också att han hämtat pengarna av honom.

Inför rätten säger han att han är ledsen men att han varit i desperat behov av pengar på grund av skulder och att han varit hotad.

45-åringen medger att han kört bilen till Umeå och fått hälften av pengarna men för övrigt förnekar han brott. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".