Västernorrland

Färre söker gymnasiernas yrkesprogram

2:03 min

Allt färre elever söker sig till gymnasiernas yrkesprogram, trots att möjligheten till jobb efter studenten är god. Ett exempel är det kommunala Sundsvalls gymnasium som i år tvingas låta Restaurang och livsmedelsprogrammet vila för årskurs ett, på grund av för få sökande.

Markus Nordenberg är skolområdeschef vid Sundsvalls gymnasium, Hedbergska.

– Vi har inte råd att bedriva undervisning med bara tre sökande. Därför låter vi programmet vila till nästa år.

Men det finns undantag, på friskolan Praktikska gymnasiet i Sundsvall ser man ingen nedgång i ansökningar utan kommer att driva restaurang och livsmedelsprogrammet med åtta elever.

Terese Olgarsson och Torund Zetterberg-Andersson går andra året på Praktiska Gymnasiet Sundsvall. Och dom ångrar inte sina gymnsaieval. Terese hoppas på att kunna starta eget företag efter utbildningen.

Håkan Nilsson är lärare på Praktiska gymnasiet Sundsvall och han menar att det kommer att finnas gott om jobb inom branschen i framtiden. Men han tror också att det vikande intresset kan bero på att det krävs rätt mycket att jobba med ett praktiskt arbete. Obekväma arbetstider t.ex.

Sedan gymnasieskolan gjordes om förra året tappar de yrkesinriktade programmen elever över hela landet, och en del program måste läggas ner helt.

Vi har tittat på hur det ser ut på de kommunala gymnasieskolorna i länet och på programmet restaurang och livsmedel, där det spås en god arbetsmarknad efter utbildning.

I Örnsköldsvik driver man yrkesprogrammet restaurang och livsmedel på Parkskolan med nio elever men det är ett rejält tapp mot tidigare år då man hade två klasser med ca elva elever i varje klass.

I Sollefteå bedriver man programmet med tio elever, men det ligger ett förslag att man ska halvera antalet platser på gymnasiet i Sollefteå. Genom samverkan med andra kommuner kommer eleverna erbjudas platser på andra håll. Beslut tas i oktober och då försvinner i så fall de flesta yrkesprogram, berättar Madeleine Börjesson studie och yrkesvägledare.

I Härnösand ifjol startade man inte restaurangskolan på gymnasiet på grund av för få sökande, men i år bedriver man undervisning igen efter en ordentlig marknadsföringskampanj bland alla i årskurs nio. Det resulterade i att man i år har 25 elever, berättar Lars Bergman lärare på Härnösands gymnasium.

Sedan förra läsåret måste yrkeseleverna välja rätt kurser och ibland extrakurser för att bli högskolebehöriga. Reaktionen blev ett minskat intresse för yrkesprogrammen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista