Lastbil i hög fart. Foto:Fredrik Persson/Scanpix
Sundsvall

Tung trafik ska fotograferas

Trafikverket:”Vi vill veta vilka länder som trafikerar Sundsvall”
1:56 min

All tung trafik kommer att fotograferas och räknas vid den tillfälliga E4 förbi Skönsberg, Sundsvall under hösten. Det för att Trafikverket vill veta hur mycket vägavgifter de kan räkna med när den nya bron över Sundsvallsfjärden står färdig år 2015.

– Det är främst de utländska lastbilarna och de med farlig gods vi vill ha koll på, säger Christer Karlsson projektledare på Trafikverket.

Under två veckor i höst kommer kamerorna att registera lastbilarnas registeringsskyltar som andra skyltar som tex farlig gods. Det för att Trafikverket ska få en bild av hur många fordon som passerar E4 genom Sundsvall varje dygn.

– För att kunna identifiera vilket land de kommer ifrån, vilka som kör farlig gods och vilka typer av tunga fordon som passerar, säger Christer Karlsson på Trafikverket.

När det gäller tung trafik med farligt gods på väg mot västra Medelpad eller Jämtland kan det bli så i framtiden att transporterna som kommer söderifrån också måste passera bron över Sundsvalls fjärden. Gå upp på Hulivägen vid Bydalen, sedan Timmervägen och ansluta E14 i Kolsta väster om Sundsvall. Det för att leda bort de farliga transporterna från Bergsgatan i centrala Sundsvall.

– Vi har redan i dag hyffsad koll på de som kör farligt gods men vi känner att vi vill ha ännu bättre koll på de transporterna, säger Christer Karlsson.

Vägavgifterna över den nya bron över Sundsvallfjärden kommer att bli en viktig del för att finansieringen av bygget ska gå ihop, säger Christer Karlsson på Trafikverket. Det kommer att kosta mellan 50 och 100 kronor för en lastbil att passera bron.

– Det kommer sannolikt vara samma system som de har vid trängselavgifterna i Stockholm. Det blir portaler som känner och läser av transpondrarna i lastbilarna, säger Christer Karlson på Trafikverket.

Hur mycket kan Trafikverket påverka åkerierna ute i Europa att sätta in transpondrar i sina lastbilar?

– Delvis kan vi göra det men före det måste vi göra en bedömning hur mycket pengar vi kan få in från de utländska åkerierna, säger Christer Karlsson projektledare på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".