Västernorrland

Beslut om stöd till elöverkänsliga

5:04 min

Folietapeter, installation av gasspis och ledande färg på golv och tak. Det är åtgärder som Örnsköldsviks kommun snart kan komma att bekosta åt elöverkänsliga kommuninvånare.

I dag bestämmer kommunstyrelsen om man ska avsätta 200 000 kr per år för elsanering av privatbostäder.

Bakgrunden är att medlemmar i Elöverkänsligas förening i Västernorrland har påpekat behovet och startat utredningen tillsammans med handläggare på Örnsköldsviks kommun.

Systemet finns redan hos en rad andra kommuner, framförallt norrut enligt Matti Ohlsson, handikappkonsulent och kommunsektreterare i Örnsköldsviks kommun.

Är det ovanligt att kommuner beviljar den här typen av bidrag?

– Hjälp med att anpassa sitt boende från kommuner är inte ovanligt, handikappanpassning är väldigt vanligt, säger Matti Ohlsson.

Det står i förslaget att elsaneringsbidraget inte omfattas av reglerna i bostadsanpassningslagen. Varför då?

– Det har nog mer att göra att elöverkänslighet inte är klassificerat som ett handikapp. Här har vi bortsett från det och inte fastnat i den diskussionen om det är ett handikapp eller inte. Utan vi har tagit fasta på att det är folk som upplever att de har ett behov, säger Matti Ohlsson.

Erland Lundgren är ordförande i Elöverkänsligas förening i västernorrland och enligt honom skulle bidragen betyda mycket för att hjälpa elöverkänsliga.

– Vi har 60 medlemmar och jag bedömer att minst hälften har behovet, varav ett tiotal har akut behov. Man försöker hitta lågstrålande miljöer, men det är svårt att hitta det på egen hand.

Hur går det till att elsanera en bostad?

– Det betyder att man isolerar alla elkablar i huset för att de inte ska ge ifrån sig någon magnetisk strålning. Det är en dyr åtgärd, det kostar minst 100 000 kronor. Jag har bara elsanerat mitt sovrum och det kostade 12 000 kronor, säger Erland Lundgren.

Vad är symtomen på elöverkänslighet?

– Det vanligaste är dåligt minne, särskilt närminnet. Aggressivite, kort stubin, svårt att tygla sig själv och obalans. En del har också dålig sömn.

Hur uppstår sjukdomen?

– Den kommer som en blixt från klar himmel, det är svårt att förutsäga vem som ska drabbas. Jag satt vid min dator och kände hur jag vart varm i ansiktet och alldeles röd.

Det finns ju en ganska stark opinion mot elöverkänslighet - som menar att det är hittepå helt enkelt. Hur upplever du det?

– Det är märkligt för den som har sett och varit med om det själv. Man kan också märka själv och på andra att det enda som hjälper är att komma till en mer lågstrålande miljö.

Du bor i en by utanför Junsele. Tvingas alla elöverkänsliga att bosätta sig ensligt på glesbygden?

– Nej, de som är värst drabbade. De försöker hitta lågstrålande områden.

Är du elöverkänslig? Eller känner du någon som är det?

Mejla: news.vasternorrland@sverigesradio.se

Ring: 060-190370

Skicks SMS/MMS: Skriv P4vn (mellanslag) följt av ditt meddelande. Skicka till 722 50

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista