SOLLEFTEÅ

Besvikelse när bredband stoppas i glesbygd

1:36 min

Uteblivna EU-pengar gör att en planerad bredbandsutbyggnad i Sollefteå läggs på is.

Kommun skulle få 30 miljoner för att bygga ut bredband på landsbygden, men nu sätter Tillväxtverket stopp. Tommy Edlund bor i Helgum utanför Sollefteå och är en av dem som drabbas.

– Många har varit intresserade av att ansluta sig till fibertekniken eftersom vi har dålig uppkopplingshastighet i dag. En del försöker köra med mobila bredband, men det är inte så bra täckning. Vi hade hoppats på det här, säger han.

Trettio miljoner från EU:s strukturfond skulle ha gått till bredbandsnät mellan Helgum och Edsele,  Skedsmon och Gålsjö bruk, och mellan Junsele och Ramsele. Men nu har Tillväxtverket satt stopp, några EU-pengar till bredbandsprojekt delas i nuläget inte ut. Orsaken är att regeringen tagit fram en ny bredbandsförordning, och den måste nu EU-kommissionen först fatta beslut om innan Tillväxtverket kan bevilja några pengar.

Den tänkta bredbandsutbyggnaden i Sollefteå hamnar i kläm mellan två olika regelverk, och tvingas nu vänta på att hjulen ska snurra färdigt. I Sollefteå är planerna på bredbandsutbyggnaden redan långt gångna, eftersom signalerna man fått varit att pengarna skulle komma. Om och när pengarna kan beviljas senare, är oklart. I Helgum har hembygdsföreningen redan sökt och fått en halv miljon i bygdemedel från länsstyrelsen, för att kunna bygga ut bredbandet ytterligare ut till byarna, men utan EU-medlen hinner man inte använda de pengarna innan de förfaller 2014.

– Man undrar ju vad de håller på med. Vi har ju hört att det ska vara klart. Alla var jättelyckliga, så besvikelsen är nu ganska stor, säger Tommy Edlund.

På Tillväxtverkets programkontor i Mellersta Norrland väntar man nu på besked från EU-kommissionen innan några pengar kan beviljas för bredbandet i Sollefteå

– Vi motsäger oss inte det här projektet på nått sätt. Men vi kan inte fatta något formellt beslut eftersom det inte finns någon laglig grund för det, säger Per Grängsjö, enhetschef.

Men det låter som att ni har gett signaler om att det är klart, och att ni fattat beslut på er egen kammare, men ni har inte gått till EU-kommissionen och fått klartecken hela vägen?

– Nej, så kan man inte säga att situationen är. Vi följer dom lagar och förordningar som finns, och finns det inga lagar så kan vi inte fatta beslut, säger Per Grängsjö.

Men handlar det då om Sollefteå som ropat hej innan man faktiskt hoppat över bäcken?

– Ja så kan man nog säga att man gjort, säger Per Grängsjö.

Elenor Nordström

elenor.nordstrom@sverigesradio.se
060-190356

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista