Beslutet från SAS är avgörande för kontoret i Örnksöldsvik. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
VÄSTERNORRLAND

Ödesdag för SAS

Åsa Norberg: ”Klart vi är oroliga”
1:04 min

In i det sista pågår förhandlingar om de tuffa sparkraven som de anställda inom SAS måste gå med på för att bolaget ska räddas. Förhandlingarna mellan ledningen och facken har pågått hela helgen och strax före klockan 13 hade ännu ingen lösning nåtts mellan SAS och facken.

SAS har kallat till styrelsemöte i dag för att ta ställning till om det finns förutsättningar för att driva bolaget vidare. SAS ledning har sagt att de fackliga förhandlingarna måste vara klara innan styrelsemötet - annars går bolaget i konkurs. Bolaget har bland annat runt 90 anställda som jobbar med support i Örnsköldsvik och som väntar på besked.

– Klart vi är oroliga, men jag tror på en positiv utgång, säger  Åsa Norberg, Unionens klubbordförande.

På supporten i Örnsköldsvik finns 90 anställda. Om SAS lever vidare är det redan klart att hälften av tjänsterna ska outsourceas, vilket innebär att de läggas på bemanningsföretag. Var de tjänsterna hamnar, beror på det bemanningsföretag som tar över. Det finns två intressenter, men vilka det är kan Åsa Norberg inte berätta. Den andra hälften ska stanna inom företagen. SAS har också uttalat att man ska centralisera den egna verksamheten. Kontor i Norge och Danmark läggs ned, och flyttas till Sverige. Om det blir några jobb kvar i Örnsköldsvik är oklart.

– Arbetsuppgifterna blir kvar, men frågan är var de kommer utföras. Vi ska kämpa och bevisa att vi är kostnadseffektiva och bäst, så jag förutsätter att de blir kvar i Örnsköldsvik, säger Åsa Norberg.

SAS trafikerar dessutom Sundsvall Härnösand flygplats, där resenärer skulle drabbas av en eventuell konkurrs.

Om SAS går i konkurs

Om du har köpt en charter- eller paketresa kan du få pengar tillbaka via resegarantin. Men den gäller inte om du köpt en reguljär flygbiljett.

Om du har köpt din biljett med kreditkort kan du enligt konsumentkreditlagen vända dig till kreditgivaren för att få tillbaka dina pengar. Har du inte ett kreditkort kan kortföretaget ha egna regler som ger rätt till ersättning.

Har du köpt en reguljärbiljett och inte handlat med kreditkort kan du kräva pengar från konkursförvaltaren. Allmänna reklamationsnämnden tar inte upp ärenden när företag har gått i konkurs.

Det finns också försäkringar mot flygbolagskonkurser, kontakta ditt försäkringsbolag för att få veta om din reseförsäkring omfattar konkursskydd. Om du befinner dig utomlands när ett flygbolag går i konkurs och inte har pengar att köpa en annan biljett kan du få hjälp att låna pengar från ambassaden eller konsulatet.

Källa: Konsumentverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".