Under minst tio år har Hemlingskolan haft problem med kajor. Först nu tar man till åtgärder. Foto: Hasse Holmberg/Sveriges Radio.
ÖRNSKÖLDSVIK

Nät ska stoppa kajor på skolvind

Hemlingskolan i Örnsköldsviks kommun har haft problem med kajor på vinden, under minst tio års tid. Men först efter en anmälan till Arbetsmiljöverket ska man göra något åt problemet.

Problemet med kajor som tagit sig in på skolans vind har varit känt länge, och den mängd träck de lämnar efter sig har blivit ett växande problem.

Under hösten 2010 bedömde rektor och skyddsombud att det var en påtaglig arbetsmiljörisk att besöka vinden. Och under våren 2011 spred sig problemet från vinden. Fågelträck rasade genom ventilationssystemet och hamnade i ett av skolans klassrum. En kaja blev också instängd i ventilationssystemet och svalt ihjäl. Efter det lovade skolförvaltningen att utreda frågan, men någon lösning kom aldrig till stånd. Vaktmästaren har varit tvungen att besöka vinden, för att starta om ventilationsaggregatet, och då virvlar torkad fågelträck upp i luften. Vindsluckan ligger i ett klassrum, och när den öppnar rasar träck ned i klassrummet.

Först nu, efter att skyddsombudet begärt ett förläggande från Arbetsmiljöverket, verkar lösningen vara på väg. Nät och piggar som hindrar fåglarna att ta sig in ska sättas upp, och ventilationsaggregatet ska inte längre behöva startas från vinden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista