Inte bara batterierna - utan ävven brandvarnarna behöver bytas ut emellanåt. Foto: SR arkiv

Se över och byt brandvarnare

11 min

Brandvarnarna bör bytas ut efter åtta till tio år, berättar brandinspektör Lars Dolk på Medelpads räddningstjänst. Det är även bra för säkerheten att ha brandfilt, pulversläckare och beredskap genom att prata om det.

-Vi brukar säga åtta till tio år ungefär. Då byter man ut brandvarnaren. För de blir ju smuts och damm i de här och det blir sämre verkningsgrad på dem. Det står ett årtal på de här brandvarnarna när de är gjord så det kan man se.

-Batterikontroll ska man göra varje år och byta batteri. Och det kan man ju kanske göra här innan jul då.

Är det mer brandtillbud den här tiden på året?

- Vi kommer in i juletid och då blir det att man vill ha mera ljus tänd. Då kan man ju se en liten ökning på brandtillbud...Det känns som att det har blivit en liten skärpning ute i samhället på det här, berättar Lars.

Hur ska man ha det hemma då?

- Det vi brukar prata om om man ska ha ett fullgott brandskydd det är att man har ha brandvarnare i flera rum - sovrum och hall och lite så. Plus att man kompletterar med en pulversläckare - handbrandsläckare och en brandfilt.  Då känns det som att man har ett bra skydd i hemmet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista