Foto: Paul Madej/Scanpix.
Sverige

Mjölkbönder planerar blockad

1:31 min

Nu hotar mjölkbönder med att blockera flera av landets mejerier med traktorer om inte mjölkpriserna höjs. Nu på onsdag är landets alla mjölkbönder kallade till ett stort protestmöte i Jönköping.

– Vi måste få upp priset med 30 öre för att möta ett marknadsmässigt schysst krav, säger Anders Birgersson från Vikingstad i Östergötland som poängterar att om man inte får upp priset på mjölk riskerar många bönder få lägga ner sin verksamhet.

Under hösten har vi flera gånger kunnat höra larmrapporter om hur rekordlåga mjölkpriser hotar svensk mjölkproduktion. Många bönder har satsat mycket pengar i nya anläggningar och med låga priser blir det svårt att betala räntorna på alla lånen.

Mer än var tredje mjölkbonde har lagt ner de senaste fem åren och de gårdar som är kvar blir bara större och större.

Men trots protester har inte situationen blivit så mycket bättre. Nu är det en grupp mjölkbönder som tröttat och tagit saken i egna händer.

Just nu åker de runt i landet för att försöka samla landets mjölkbönder till ett stort möte i Jönköping nästa vecka. Där kommer man att kräva 30 öre mer per liter mjölk - annars hotar man blockera flera av landets mejerier.

– Första förutsättning är att vi blir tillräckligt mycket folk. Blir vi det kommer vi blockera ett antalet mejerier.

Vad gör ni med mjölken då som korna producerar då?

– Mjölken slår vi ut om de inte hämtar den.

Anders Birgersson, som är en av upprorsmakarna, tror att det blir god uppslutning på mötet på onsdag.

– Känslan är att det är mycket positiva reaktioner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista