1 av 3
Linda Tjällberg flamberar heta räkor när veckans tema är eld. Foto: Anna Ahlström
2 av 3
Linda Tjällberg med flamberade heta räkor med basmatiris
3 av 3
Flamberade heta räkor med basmatiris
VÄSTERNORRLAND

Heta flamberade räkor med basmatiris

På tjugo minuter fixar kocken Linda Tjällberg en middag med flamberade heta räkor med basmatiris.

Heta flamberade räkor med basmatiris
4 port
400 g räkor utan skal (1 kg med)
1 stor röd paprika strimlad
1/2 röd chili finhackad
4 salladslökar strimlade
2 vitlöksklyftor grovt hackade
1 msk paprika pulver
1/2 dl konjak
2 dl vispgrädde
1/2 dl chilisås (ketchuptyp)
5 msk smör att steka i
tabasco och salt
lime och koriander

Gör så här:
Fräs paprika, salladslök och vitlök i hälften av smöret. Ta upp grönsaksfräset och tillsätt resten av smöret, rör ner paprikapulvret, lägg i räkorna och fräs dem varma. Dra bort pannan från spisfläkten, häll konjak över räkorna och tänd på. Låt lågorna brinna ut. Alkoholen ångar bort och smaken blir kvar. Ha ett lock till hands när du gör detta.
Sätt tillbaka på plattan, lägg i grönsaksfräset och häll på grädde och chilisås. Lått puttra i någon minut. Smaka av med tabasco och salt. Garnera med koriander och limeklyftor. Servera med basmatiris.

Lycka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".