Rose-Marie Byström anställd SAS kondkontaktcenter i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall
Västernorrland

SAS räddas - men än finns oro för framtiden

Rose-Marie Byström: ”För mig personligen är det förödande”
1:27 min

Idag tecknade SAS avtal med det sista återstående facket och bolaget ser ut att räddas från konkursen. Bland de 90 anställda vid SAS kundcenter i Örnsköldsvik är oron stor om hur framtiden kommer att se ut.

– För mig personligen är det förödande. Jag är ensamstående mamma och här i Örnsköldsvik finns inte så många andra jobb att söka, så det blir tufft, säger Rose-Marie Byström som har jobbat 19 år hos SAS.

De anställda i Örnsköldsvik berörs inte av avtalet mellan Unionen och SAS som slöts inatt. Man har ett lokalt avtal som ska omförhandlas inom kort.

SAS har meddelat att bolagets tre kundkontaktenheter i Norden i framtiden ska bli ett, det ska centraliseras någonstans i Sverige.

Beslut från SAS ledning kommer troligen först i januari och berör alltså i högsta grad de 90 anställda som finns i Örnsköldsvik.

2007 varslade SAS 70 personer vid den här enheten i Örnsköldsvik. Nu blir det en oviss jul och nyårshelg för personalen innan beskedet om framtiden kommer.

Också på resebyråerna märker man av oro, från kunderna.

– Idag var det mer än vanligt faktiskt. Många väntar på besked. Alla är i väntans tider känns det som. Förra veckan var det lite strösamtal om det här men idag har det varit mer och handlar om resor mycket längre fram i tiden, säger Anki Högdahl som jobbar på en resebyrå i Örnsköldsvik.

Många som hör av sig är oroliga för vad som ska hända med deras bokade resor, om SAS skulle gå i konkurs.

– Det är ju inte så mycket att göra. Vi försöker lugna kunderna så gott det går och se om man har paketreselagen i ryggen eller har betalat med kort eller så, säger Anki Högdahl.

Hon berättar också att under den här tiden är det inte så många som vill boka resor med SAS så länge framtiden är oviss.

– Vi bokar ju inte så mycket SAS kan jag ärligt säga, det finns ju andra så vi löser det på bästa sätt, säger Anki Högdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".