Fränstaskolan. Foto: Pontus Hellsén
Ånge

Inga lagbrott bakom spritköksolyckan

Arbetsmiljöverket kommer inte att åtalsanmäla olyckan vid Fränstaskolan där tre barn skadades svårt när ett spritkök exploderade vid påfyllning.

Verkets utredning har visat att olyckan inte orsakades av dåliga förberedelser och att man inte har begått några brott mot arbetsmiljölagen.

– Händelsen är naturligtvis beklaglig men det var inte realistiskt att kunna förutse olyckan, säger Bernt Jonsson som är tillsynsinspektör på Arbetsmiljöverket.

– Åklagaren kan ha en annan uppfattning ändå men vi kommer inte åtalsanmäla, säger Bernt Jonsson.

Räddningstjänstens utredning av olyckan har visat att explosionen troligen orsakades av statisk elektricitet som uppstått i samband med att man använde en stor dunk med påfyllningsvätska när spritköket skulle fyllas på.

– Hade man istället använt en flaska hade inte olyckan skett, sa Lars-Göran Nyhlén, olycksutredare vid räddningstjänsten i samband med att utredningen var klar.

Arbetsmiljöverket konstaterar att det  inte var allmänt känt och att olyckan orsakades av flera olyckliga omständigheter.

– Efter det här kanske man kan dra lärdom av misstagen som begicks, säger tillsynsinspektör Bernt Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".