Magnus Sjödin (M). Foto: Theres Ulander/Sveriges Radio.
Sundsvall

Nu stoppas politikernas fallskärmar

Avhoppade Sundsvallspolitiker har i många år haft frikostiga fallskärmar och visstidspensioner på skattebetalarnas bekostnad. I går beslutade kommunfullmäktige att sätta stopp för dem.
– Det är en orimlig gräddfil, säger moderata kommunalrådet Magnus Sjödin.

– Vi har haft ett system där politiker som haft ett uppdrag i tolv år och haft över 40 procent arvodering, har kunnat sluta vid 50 och haft visstidspension tills 65, säger Magnus Sjödin.

I Sundsvalls kommun finns i dag 7 politiker med de mycket generösa avtalen. 2011 kostade avtalen skattebetalarna 1.7 miljoner kronor.

– I vissa fall har det kanske varit uppemot 30 000 till 35 000 kronor i månaden, säger Magnus Sjödin och fortsätter:

– Jag har tyckt att det har varit fel och därför lämnade jag in motionen till kommunfullmäktige för mer rimliga regelverk. Man ska inte kunna leva på skattebetalarna.

Nu vill Magnus Sjödin hålla en diskussion med de avhoppade politikerna och få dem att avsäga sig skattebetalarnas stöd. Men det är inte säkert att de går med på det.

– Det är en frivillighet, regelverket säger att ingånga avtal måste följas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".