Bygget av bron över Sundsvallsfjärden. Foto: Christer Suneson
Sundsvall

Nya parker skapas vid bron i Sundsvall

1:46 min

Två nya parker skapas när mark frigörs i anslutning till den nya bron över Sundsvallsfjärden.

Parkerna på var sin sida om fjärden kan komma att innehålla både restauranger och spontanidrottsplatser. Men även plats för bad och äventyr.

Just nu är det gigantiska byggarbetsplatser vid det norra och södra brofundamentet vid Sundsvallsfjärden. Men om ett par år ska två helt nya parker anläggas. Det handlar om tiotusentals kvadratmeter yta som kommer att frigöras vid brofästena på båda sidorna av Sundsvallsfjärden.

Plats för fiske och bad
Kommunen vill med parkerna gärna få till helt nya mötesplatser för Sundsvallsbor som vill spontanidrotta, till exempel basket, fotboll eller boule. Eller kanske bara ta det lugnt med fiske och bad från bryggor. Men det finns idéer för äventyr också.

– Har fått frågan att kunna bygga en omkring 20 meter hög klättervägg på det norra brofundamentet. Varför inte? säger Palle Sjölander.

Vid parkerna kommer också två dammar att anläggas som främst har som syfte att lagra och rena regnvattnet från bron.

Stor satsning i Skönsmon
På Skönsmosidan vill kommunen få till en större anläggning med restauranger och annat för att få trafikanterna att stanna till och upptäcka Sundsvall. Fokus ligger just nu på barnfamiljer, berättar Palle Sjölander

– Det är spännande att se vad kan vi få till som kan göra att familjerna svänger av motorvägen för nåt skoj, säger Palle Sjölander. Där ska man också kunna få en första inblick om Sundsvall och vad staden har att erbjuda, säger Sjölander

Det låter som om du skulle vilja se en nöjespark?

– Jag har fått det inspelet från någon men vi har även andra idéer som jag just nu inte vill gå in närmare på, säger Palle Sjölander.

Nya gång- och cykelstråk vid vattnet
Det handlar också om att utnyttja och öppna upp staden mot vattnet. Det byggs nya gång- och cykelstråk längs fjärden på både den norra och södra sidan.

– Hoppas att det gläder framför allt Skönsmoborna som inte haft möjlighet att ta sig ner till vattnet på många, många år på grund av alla industriområden där, säger Palle Sjölander.

Inspiration från Sevilla.
Palle Sjölander var på världsutställningen i Sevilla, Spanien på 90-talet och minns de stora broarna och hur de använde marken där.

– Där hade man satsat mycket på att allmänheten kunde röra sig vid broarna och vattnet. Bara senast i helgen var jag ute på internet och tittade på en av broarna i Sevilla och hur det såg ut runt omkring den, säger Palle Sjölander.

Kommunen söker samarbetpartners
Sundsvalls kommun sträcker också ut armarna till föreningar, företag eller privatpersoner som har förslag till innehåll i de här nya parkområdena.

– Alla är välkomna att höra av sig när som helst. Vi behöver all möjlig hjälp med nya fräscha tankar och idéer, säger Palle Sjölander, projektledare på Sundsvalls kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista