1 av 2
Trots att elbolagen jobbat hårt med röjning under vår, sommar och höst så är det lätt att hitta ledningsgator med riskfyllda träd, den här på bilden från en plats norr om Härnösand. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Elnätbolagen i Västernorrland. Eon
Västernorrland

Hur klarar vi ett nytt oväder i vinter?

Lars Höglund: Det ska bli färre långa strömavbrott
1:56 min

Stormen Dagmar förra julen blev en tankeställare för elbolagen. Hundratusentals hushåll i Sverige blev utan ström, några så länge som en vecka eller mer, och elbolagen fick betala ut 200 miljoner i ersättning.

Trots mycket förebyggande arbete med ledningarna sedan dess vågar ingen lova att det inte ska hända igen. Det var på annandagen i fjol som stormen Dagmar drog in. Konsekvenserna för elförsörjningen blev hårda.  Ännu nästan en vecka efter annandagen så var 700 hushåll utan ström.

På elbolagen säger man att man har arbetat ännu hårdare än vanligt under de elva månaderna sedan dess för att undvika lika stora och långvariga elavbrott.

 --Vi har gallrat ledningsgator, mer än vanligt, , 60 mil i Västernorrland,  säger Eon som är stora främst på landsbygden. Vi har också säkrat fjärrvärmen bättre där vi hade problem efter Dagmar. Vi har gjort elnätet säkrare vid värmeverket i Sollefteå och byggt en reservpanna i Timrå. Och vi har även övat samverkan med andra myndigheter under hösten.

– Vi har satsat 10 miljoner utöver det normala, säger Härjeåns nät Ab som har elkunder i Ånge.  Vi har ökat takten i att bygga om ledningarna, det kan handla till exempel om att gräva ner eller byta till isolerade ledningar som tål mera. 

--Vi har kört mycket med helikopter för att röja ordentligt i ledningsgatorna och om två veckor kommer vi tillbaka igen för att fortsätta, säger Vattenfall som har elkunder i Örnsköldsviks kommun.

Men ändå törs ingen lova att det inte ska hända igen.
– Stormen Dagmar var exceptionell och blir det liknande förhållanden så kommer det att bli strömavbrott. Risken för vindar och tung, blöt snö är som störst från och med nu och fram till mitten av januari, säger Lars Höglund som är regionchef på EOn.
– Det finns ingen som kan lova att det inte blir stora strömavbrott igen, säger Roger Lundmark på Vattenfall. Men efter det arbete vi har gjort så är förhoppningen att de inte blir lika stora och lika långvariga som efter Dagmar.

Från elbolagen är det ingen som vågar lova att det inte kan hända igen men säger att man har satsat extra mycket på förbyggande arbete under dom 11 månader som gått efter storemen.

Sten Olof Salomonsson på Härjeån med kunder i Ånge

Roger Lindmark hos vattenfall med elkunder i Örnsköldsvik

Eon som hade 60 000 kunder utan el efter stormen dagmar har grävt ner ledningar eller bytt till isolerade, och ökat takten när det gäller att röja ledningsgator

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".