1 av 6
Roy Resare framför backen där snökanonerna gått för fullt vid minusgrader, om anläggningen varit klar. Foto: Mikael Andersson
2 av 6
Vattenledningen från Indalsälven är klar. Resten av snökanonanläggningen är det inte. Foto: Mikael Andersson
3 av 6
Ida Backlund och Sofia Sjöqvist i åttonde klass vill gärna ha konstnsnö i backen. Foto: Mikael Andersson
4 av 6
Magnus Sjödin vill inte ha tillbaka Vättaberget i kommunal ägo. Foto: Mikael Andersson
5 av 6
Elias Stridh, Isak Sjöqvist, Gustav Backlund, Robin Sundin och Mattis Berg i femte klass på Lidens skola åker gärna i backen på vintrarna. Flera av dem har lärt sig åka skidor där. Foto: Mikael Andersson
6 av 6
Utsikten från Vättaberget österut längs Indalsälven. Foto:Mikael Andersson
Sundsvall

Stopp för snökanon vid skidbacken i Liden

"Vi skulle ha haft snökanonerna igång idag, då hade det varit vitt här nu"
5:19 min

Vättabergets skidbacke i Liden, väster om Sundsvall, fick bidrag till en vattenledning för att bygga en snökanonanläggning. Sedan fyra år ligger ledningen klar vid backens fot, men det finns inga pengar för att göra klart anläggningen.

I Liden, fem mil väster om Sundsvall, finns sedan länge en dröm om snökanoner i slalombacken. För några år sen såg drömmen ut att bli verklighet, när backen fick bidrag från länsstyrelsen för att bygga en vattenledning, från Indalsälven fram till foten av backen. Sedan dess har föreningen som ansvarar för backen sökt flera bidrag för att kunna bygga klart snökanonanläggningen, men det har varit stopp.

– Det är ett mysterium för oss. Vi tycker att har man gjort en investering så gör man väl färdigt. Men det blir avslag och man får inte besked och vi har trulat med det här i fyra års tid. Det är att kasta bort pengar och inte ta vara de pengar som finns, säger Roy Resare, kassör i Vetten Alpina IF, föreningen som ansvarar för backen.

Vattenledningen, som kostade drygt en miljon att bygga, finansierades till största delen med bygdeavgiftsmedel. Det är ett slags kompensationspengar från kraftbolagen till bygder som påverkats av vattenkraftsutbyggnaden.

Länsstyrelsen beslutar om vilka som ska få pengarna i samråd med aktuella kommuner, men efter att vattenledningen byggts klart har alltså bidragen sinat.

Föreningen har också sökt pengar från EU:s regionala fond senaste i vintras där kravet var att Sundsvalls kommun och länsstyrelsen skulle stå som medfinansiärer med drygt en miljon vardera. Men även där tog det stopp. Så nu ligger ledningen helt oanvänd.

– Nu står det här och förfaller istället för att användas till någonting bra. Och det är det som vi tycker är konstigt, att man från samhället sida går in och stöttar något och sen slutar man bara, säger Roy Resare, som även är rektor på Lidens skola

Ansökan lämnades in innan ansökningstiden gått ut, men enligt kommunalrådet Magnus Sjödin kom föreningens ansökan in för sent för att kommunen skulle hinna fatta beslut om medfinansiering:

– Vi kunde inte ta beslutet i den omfattning som vi hade behövt gjort för att länsstyrelsen skulle ta upp det till prövning.

Finns det något mer kommunen kan göra för att lösa det här?

– Det vi kan göra är att titta på driftsbidrag och så vidare. Sen har vi just nu ingen investeringsbudget, och det får vi se hur kommunen kan prioritera där, och vad fullmäktige säger, säger Magnus Sjödin(M)

Länsstyrelsen sa också nej till medfinansiering, dels för att kommunen inte var med på tåget, dels för att andra projekt gick före.

Vad som händer nu är oklart. Det behövs ungefär 2,5 miljoner bara till själva snökanonanläggningen, men ingen kan lova mer pengar och föreningen kan inte själv bära kostnaden.

I vinter öppnar backen om det kommer snö, men Ida Backlund, som går i åttonde klass på Lidens skola, hoppas att det ska bli snökanoner i framtiden:

– Det skulle vara bättre, backen skulle kunna vara öppen längre, säger hon.

Vad betyder backen för er som bor i  Liden?

– För oss betyder den ganska mycket, eftersom det är den enda backen vi har i närheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".