Foto: Stig Edfast
Sundsvall

Broavgift allt närmare

Ingemar Frej: ”Uppdraget är att omförhandla”
1:11 min

Avtalet mellan Sundsvalls kommun och Trafikverket sa att inga bilister, bara lastbilar, skulle betala för att köra på bron över Sundsvallsfjärden. Men regeringen kräver nu att avtalet ska omförhandlas och att bron ska bli avgiftsbelagd för alla.

– Avtalet är skrivet mellan Sundsvalls kommun och Trafikverket om att man skulle ta ut broavgifter som enbart skulle belasta lastbilar, men nu när man har tittat på en vägtullsutredning och lagstiftningen för vägtullar visar det sig att det inte är möjligt, säger Ingemar Frej, chef för Trafikverkets region Mitt.

Har man hittat det här direktivet precis nu?

– Jag vet inte hur länge det har funnits, men man har gjort en utredning som tittar på hur vägtullar ska införas i svensk lagstiftning och hantering av det. Det gör att man har gett oss ett uppdrag att omförhandla avtalet.

Att enbart belasta lastbilar kommer inte att täcka kostnaden för brobygget på 2,4 miljarder säger Ingemar Frej. Ett tufft besked för Sundsvalls skattebetalare – då kommunen har gått in med 250 miljoner för att det skulle vara gratis för alla bilister att köra över bron. Men det är inga bortkastade pengar för kommunen enligt Ingemar Frej.

– Vi ska bygga en bro och en väg till stora belopp, jag kan inte se att man har kastat några pengar i sjön.

Läs regeringsbeslutet själv:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".