Yohio från Sundsvall har på kort tid blivit känd i Sverige, men hur stor är han egentligen i Japan? Det frågade sig P4 Morgon i dag. Foto: Kristoffer Lönnå.. Foto: Kristofer Lönnå.
SUNDSVALL

Hur bra är Yohio på japanska?

11 min

I varje intervju med Yohio, från Sundsvall som nu ska vara med i Melodifestivalen, berättar han om hur stor han är i Japan, varför han klär sig som en tjej och svara på frågan om han verkligen kan japanska. Men hur bra är han på japanska egentligen och hur stor är han i Japan?

Imorse ställde P4 Morgon dessa frågor i programmet. Enligt Yoko Kawabata, översättare och språklärare på Medborgarskolan, märks det inte att Yohio är från ett annat land än Japan.

– Han sjunger precis som en japansk artist, språkligt. Han har speciella uttal som de flesta artister har. Han är precis som man ska vara, säger hon.

Och hennes kompisar i Japan känner också till Yohio.

– De flesta kände igen honom. För han har varit i ett känt morgonprogram. Har man sett honom en gång glömmer man honom inte, säger Yoko Kawabata.

Men frilansjournalisten och fotografen Said Karlsson som bor i Japan har inte hört särskilt mycket om Yohio.

– Det jag har hört om honom är via vänner i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista