Elisabet Strömqvist. Foto: Sofia Forell
Västernorrland

"Nästan värst i Sverige"

Jacomina Beertema: ”En helt annan organisation”
0:55 min

Det går tungt för landstinget och våra tre sjukhus. Nästa år ser det också illa ut med en budget som inte är i balans. Nya, stora sparpaket kan mycket väl bli aktuella – det befarar landstingets oppositionsråd Elisabet Strömqvist (S).
– Vi får inte ha en budget som inte är i balans, säger hon.

I dag klubbade landstingsfullmäktige delårsbokslutet för de första åtta månaderna. Trots att prognosen för hela året visar på ett litet plus – går själva sjukvården med stora underskott.

Landstingsfullmäktige beslutade att nämnden senast i april ska komma med en ny plan för att sjukhusen ska klara sin ekonomi. I budgeten för sjukhusen för nästa år fattas 120 miljoner kronor.

– Jag tycker det känns väldigt olyckligt. Med kostnadsökningen är vi nästan värst i Sverige, säger Elisabet Strömqvist.

Men Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jacomina Beertema (M) ser ändå möjligheter till förbättringar nästa år:

– Nästa år har vi en helt annan organisation och kan börja räkna med att få nytta av sammanslagningen av förvaltningarna.

Ni har en verksamhet som kostar mer än det finns pengar. Det ser inte bra ut nästa år?

– Nej, inte i ekonomin.

Framförallt har Hälso- och sjukvårdsnämnden fått kritik av revisorer för att göra stora underskott och inte komma in med tillräckliga planer för hur de ska nå en ekonomi i balans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".