Peter Löthman socialdirektör Sundsvalls kommun: Foto: Karin Johansson
Sundsvall

"Socialtjänsten på väg att haverera"

1:53 min

Sundsvalls socialdirektör Peter Löthman anser att det inte går att genomföra besparingar i socialtjänstens verksamhet i den takt som är planerad. Medborgarna får inte den service de har rätt till med den beslutade budgeten menar han.

Peter Löthman skriver i en skrivelse till politikerna att han personligen är djupt bekymrad för framtiden. Han undrar hur förvaltningen ska klara av sitt välfärdsuppdrag att ge stöd till samhällets mest utsatta.

– Jag beskriver vad effekterna av besparingarna kommer att leda till. Min bedömning är att verksamheten kan spara de dryga 100 miljonerna som fullmäktige har bestämt, men det går inte på den angivna tiden.

Om du som högst ansvarig tjänsteman säger att du inte kan genomföra budgeten som politikerna har ålaggt er att göra. vad betyder det?

– Min förhoppning är att politiken lyssnar och vidtar åtgärder som gör att vi får en plan som är möjlig att genomföra, att besparingskraven dras ut över flera år.

Om du säger att man inte klarar av att genomföra budgeten. Kan du sitta kvar själv då?

– Det är en helt annan fråga. Jag försöker få det att fungera och än så länge uppfattar jag att frågan är i rörelse.

Enligt Peter Löthman finns ingen förtroendekris mellan honom och den politiska ledningen – och det bekräftas av Else Ammor (M), socialnämndens ordförande. Hon säger sig ha 100 procent förtroende för socialdirektören och säger att hon tänker använda Löthmans skrivelse som ett argument när socialnämden äskar om 20 miljoner extra hos fullmäktige.

Socialdemokraterna kommenterar skrivelsen med att konstatera att socialtjänsten är på väg att haverera då tjänstemannaledningen saknar förtroende för den politiska ledningen. Partiet föreslår nu att kommunstyrelsen ska ta över ansvar från socialnämnden från och med december.

Tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista