Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Västernorrland

Bostadsinbrotten minskar

1:46 min

Bostadsinbrotten minskar i Västernorrland. Trots alla medierapporter om dagliga inbrott har antalet bostadsinbrott minskat med 15 procent hittills i år jämfört med samma period förra året. Polisen tror det beror på att de lyckats stoppa flera av de utländska ligorna.

Men en som drabbades av inbrott i sin bostad i somras var Anna Hansson utanför Älandsbro, Härnösand.

Hennes hus utanför Älandsbro var en av 437 bostäder som fått tjuvbesök under året. Och det var främst smycken som tjuvarna fick med sig därifrån.

– Ja det var borta alltihop helt enkelt, säger Anna Hansson.

Men trots förlusten av dyrbara smycken var det värsta något annat.

– Det var som en våldtäkt på nåt vis. Jag tordes inte åka iväg och handla och jag var alltid rädd när jag kom hem igen i fall någon skulle vara här, berättar Anna Hansson.

Tjuvar "sytts in"
Men trots att så många som 437 hem i Västernorrland haft inbrott under året, fram till i söndags, är det ändå en rejäl minskning från 510 samma period 2011. Pontus Fälldin operativ chef på polisen i Västernorrland tror det hänger ihop med att de lyckats identifiera och så att säga "sytt in" några av de mest aktiva inbrottstjuvarna.

– Vi tycker vi har lyckats bra med den delen, säger Pontus Fälldin.

Dessutom har polisen även lyckats stoppa några av de utländska ligorna som utför många bostadsinbrott längs Norrlandskusten.

Dubbelt så många inbrott ska klaras upp
Men trots minskningen av själva brotten lyckas inte polisen lika bra med att lösa de inbrott som sker. Endast fyra av 100 inbrott går vidare med en misstänkt till åklagare.

– Det låter väldigt lågt men vi ska komma ihåg att brottslingarna utvecklar sina metoder också och sällan lämnar några spår efter sig, säger Pontus Fälldin. Vårt mål nu är att lösa sju procent eller mer av de bostadsinbrott som sker under 2013, säger han.

Bättre brottsplatsundersökningar
För att lösa fler av bostadsinbrotten kommer polisen nu att satsa på att göra bättre brottsplatsundersökningar och samarbeta mer med polisen i grannlänen. Och det är nåt som gläder Anna Hansson utanför Älandsbro där de tjuvar som besökte hennes bostad fortfarande går fria.

– Det är jättebra, det är så klart välkommet, säger Anna Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista