Pelle och Lisa hittar en tidsmaskin, och befinner sig plötsligt i medeltiden. Foto: Elenor Nordström
Örnsköldsvik

Sidensjöelever reser i tiden

Gustav: ”Krigade och slogs mot riddare”
2:56 min

För tjugonde året i rad sätter Sidensjöskolans elever upp en musikal, och temat för i år är medeltiden. I dag var det generalrepetition, och skolans gymnastiksal var förvandlad till en skogsdunge, där riddare, bönder och skomakare trängdes tillsammans.

Gustav, Viktor, Kevin och Oskar sitter fullt utklädda i medeltidsinspirerade kläder och väntar på att dagens generalrepetition av skolans medeltidsmusikal ska börja. Och de har redan gått in i sina roller.

– Jag är riddare. Riddare Sverker heter jag.

– Jag är också riddare, riddare Magne.

Vad gjorde riddarna på medeltiden då?

– De hjälpte kungen, och försvarade honom. De krigade och slogs mot riddare från andra borgar, berättar Gustav som går i sexan.

En dag i veckan i sju veckors tid har Sidensjöskolans elever förberett in en historielektion i musikalformat. Musik- och danslärare har besökt skolan och övat med alla från förskolan till sexan. I dag var det generalrepetition, alla kostymer var på, och scenen i gympahallen var klädd som en skogsglänta.

Karina Forsberg är resurslärare på skolan, och hon berättar att det är tjugonde året i rad som skolan sätter upp musikal. Och meningen är förstås att man ska lära sig något också.

– Tanken är att de ska förstå hur det var på medeltiden, och så här går kunskapen in på ett enkelt och trevligt sätt, säger Karina Forsberg.

Men efter att ha lärt sig hur det var på medeltiden, är det inte alla som håller med om det gamla uttrycket "det var bättre förr". Johan Segerbrandt är föreställningens berättare, och går i sjätte klass på skolan:

– Nej det tycker inte jag, för förr i tiden hade man inget avlopp och då slängde man ut allt skräp på gatorna, säger Johan Segerbrandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".