Socialdemokraterna Elisabet Strömqvist och Christer Sonidssson i samspråk efter att det blev klart att det blir en regionansökan från landstinget Västernorrland. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Ja till regionansökan efter hård debatt

"Per Wahlberg är inte trovärdig"
1:40 min

Idag röstade landstingsfullmäktige ja till att ansöka om att få bilda ett Region Västernorrland. Debatten blev hård och flera moderater avstod från att rösta.

Tonen i debatten hårdnade till ganska snabbt när landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg, moderat, gick upp i talarstolen och meddelade att han tänkte avstå från att rösta.

Socialdemokraterna krävde att få veta vilken linje moderaterna egentligen har och i flera inlägg från talarstolen gick man ut i hårda ord mot ordförande Per Wahlberg.

– Det faller ett löjes skimmer över moderaterna. Vem ska skriva under ansökan om inte landstingsstyrelsens ordförande står bakom den.   Landstingsrådet sa att han tog på sig ledartröjan när regiondiskussionen inleddes. Nu väljer han att ta av sig den och strippa, sa Christer Sonidsson (S).

– Du väljer att abdikera fullständigt från din roll som länets främste företrädare, sa Elisabet Strömqvist, socialdemokratiskt oppositionsråd.

När det gick till omröstning stod det klart att ja-sidan skulle få en stor majoritet men socialdemokraten Christer Sonidsson krävde trots det votering som utföll så här:

52 ledamöter röstade ja
10 ledamöter röstade nej
12 ledamöter avstod från att rösta
3 var frånvarande

Det blir regeringen som beslutar om det blir en region eller inte. Bland annat skulle en regionbildning innebära att landstinget tar över det regionala utvecklingsansvaret som nu ligger hos länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".