Ångebandet Takida är ett av de lokala band som kan komma att vara med och ha workshops med det nya rockgymnasiet i kommunen. Foto: Annelie Ledin
Ånge

Ja till rockgymnasium i Ånge

Det mesta lutar åt att det blir en rockmusikerutbildning på Estetiska programmet på Bobergsgymnasiet i Ånge. Humanistiska nämnden har nu sagt ja till utbildningsstart höstterminen 2013, om det blir tillräckligt många sökande.

– Ja, vi fick klartecken i går torsdag och just nu när du ringer sitter jag och skissar på en poängplan för programmet, säger Erik Högberg, rektor på Bobergsskolan.

Humanistiska nämnden fattade beslut om att starta utbildningen i onsdags och på tisdag till veckan ska protokollet justeras. Först då är beslutet rent formellt giltligt, men skolan fick klarteckan att börja förbereda för att kunna marknadsföra utbildningen för att elever i nian ska hinna söka.

Som mest får man ta in 15 elever och enligt kalkylerna krävs 10 elever för att ekonomin ska gå ihop.

– Men det kan också hända att om det bara är fem som söker så kanske nämnden ger klartecken ändå, säger Erik Högberg.

Utbildningen ska ges i samverkan med flera olika aktörer i kommunen, som kommunala kulturskolan och Kulturbanken 2.0. Och fyra kända rockband från kommunen kommer delta och ha workshops med eleverna.

– Takida, Corroded, Black Creed och Kill, Kill Pussycat har sagt att de är på, säger Erik Högberg.

Utbildningen kommer inte att omfattas av så kallad riksrekrytering. Kraven för att beviljas det är för höga och enligt Erik Högberg skulle man inte kunna uppfylla de.

– Vi agerar nu för att kunna erbjuda en bra utbildning för elever från kommunen och för ungdomar från andra kommuner i landet inom ramen för frisök, säger Erik Högberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".