1 av 2
Arkivfoto: Lennart Sundwall
2 av 2
Hälsocentralen Södra Sundet är en av de som tappat mycket patienter. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Primärvården måste spara mera

1:36 min

Idag fattar landstingets primärvårdspolitiker beslut om besparingar på ytterligare åtta miljoner inom primärvården. Men det löser inte alla problem utan fler sparpaket är att vänta. Och frågan är om någon eller några hälsocentraler i Sundsvall kommer att tvingas läggas ner?

Landstingets hälsocentraler tappar allt fler patienter till de privata vårdcentralerna. I år räknar man med att förlora 8000 listade patienter vilket motsvarar uteblivna intäkter på cirka 20 miljoner.

– Vi tror att läget har stabiliserats nu. Ungefär 30 procent av västernorrlänningarna har listat sig hos privata vårdgivare. Landstinget har kvar 70 procent, säger Ingeborg Wiksten, ordförande i landstingets
Folkhälso-,  Primärvårds- och Tandvårdsnämnd (FPT-nämnden).

Det stora probelmet för primärvården är att intäkterna försvinner omedelbart när en patient listar om sig men kostnaderna går inte lika fort att göra sig av med. Hyror och personalkostnader ligger kvar länge efter att patientens penningpåse har försvunnit.

– Vi kan inte dra ner  innan vi har tappat så många patienter att det motsvarar en sjuksköteska eller X antal kvadratmeter lokaler,  säger ordföranden i landstingets Folkhälso-, Primärvårds- och Tandvårdsnämnd Ingeborg Wiksten (Fp).

Hittills i år har över 2000 kvadratmeter lokaler sagts upp men på grund av regelverket ligger stora delar av hyreskostnaderna kvar på primärvården.
Ett 50-tal anställda sagts upp men det ser inte heller ut att räcka.

– Jag vet att det idag är ansträngt ute på våra hälsocentraler. Och vi kan inte ta bort hur mycket personal som helst. Det krävs ju ett visst patientunderlag, men dom patienter som är kvar har också rätt till en viss bemmaning.
– Men  vi har också en överetablering av vårdcentraler i Sundsvallsområdet, säger Lena Näslund, Socialdemokrat i FTP-nämnden.

Det är i Sundsvall och Härnösand som landstinget har tappat flest patienter men eftersom det bara finns en enda landstingsdriven vårdcentral kvar i Härnösand så är det i Sundsvall som risken finns att en eller flera vårdcentraler skulle kunna läggas ner kanske redan nästa år.

Vilka vårdcentraler som är i farozonen vill ingen prata om men redan idag ska nämnden fatta beslut om besparingar på åtta miljoner, säger ordförande, Folkpartiets Ingeborg Viksten.

– Jag vill inte föregå nämndens beslut, men det ligger förslag på besparingar och konsekvensanalyser som vi kommer att kräva framöver. Vi ska fatta beslut idag men också i januari. Och i mars,  i anslutning till helårsbokslutet, ska vi ha en färdig plan för en ekonomi i balans.

– Kan det handla om att lägga ner vårdcentraler?

– Inte som jag ser det nu, men vi kan jobba på ett annorlunda sätt, säger hon.

Men socialdemokraten Lena Näslund i samma nämnd, utesluter inte nedläggningar:

– Fortsätter tappet på patienter så behöver vi ta till mer strukturgrepp

Lägga ner eller slå ihop vårdcentraler?

– Lägga ner eller hitta andra lösningar. Det kommer inte att gå ekonomiskt om vi inte tar till radikalare grepp, det är min uppfattning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista