Gina Dirawi ska sända musikhjälpen tillsammans med Jason Diakité och Kodjo Akolor. Ansvarig utgivare på SVT säger att de har fortsatt förtroende för Gina Dirawi. Foto: Mattias Ahlm
SUNDSVALL

Musikhjälpen har fortsatt förtroende för Gina Dirawi

Petter Bragé: ”Gina har inte uppmanat någon att läsa boken”
2:21 min

Gina Dirawi, känd programledare från Sundsvall som ska leda Musikhjälpen om ett par veckor, har hamnat i blåsväder efter att på sin blogg haft en bild på en bok av den kände antisemiten Lasse Wilhelmsson. Petter Bragé, ansvarig utgivare för Musikhjälpen på Sveriges Television, har fortsatt förtroende för Gina Dirawi.

Författaren Lasse Wilhelmsson har till exempel ifrågasatt om sex miljoner judar verkligen mördades under nazisternas försök till judeutrotning. I förmiddags lade Gina Dirawi upp ett nytt blogginlägg. Där hon skrev "pallade bara läsa typ 9 sidor innan jag bytte bok så har fortfarande inte riktigt fått grepp om vem Lasse är eller vad boken säger." 

– Gina har en privat blogg och så länge hon inte strider mot våra principer eller demokratiska värderingar kan vi inte styra vad hon skriver där, säger Petter Bragé.

På sin blogg skriver Gina Dirawi att det var en person hon träffade på en konferens som stack åt henne den här boken med den enda uppmaningen att läsa boken.

– Vi får nu gå på det Gina beskriver. Hon har lagt upp en förklaring till varför hon lade ut en bild. Hon har heller inte uppmanat någon att läsa boken eller sagt att hon håller med om det som står i boken. Därför ser vi ingen anledning att agera på det här. Men vi för en dialog med Gina angående hur man ska agera som programledare i Sveriges Radio och Sveriges television, säger Petter Bragé.

Han ser inga kopplingar med Gina Dirawi tidigare uttalande, för ungefär ett år sedan, då hon liknade Israel med nazityskland. Ett uttalande som hon också tog avstånd ifrån.

– Nu har inte uttryckt någon politisk åsikt, utan lade ut en bild på en bok som hon inte riktigt visste vad den innehöll, säger Petter Bragé.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".