Vättaberget blir utan snökanon i väntan på att det ska lösa sig med finansieringen. Foto:Mikael Andersson
SUNDSVALL

Nej till snökanon i Liden när medfinansiär saknas

3:38 min

Pengar från de bygdeavgifter, som Länsstyrelsen administrerar, räckte till att bygga halva konstsnöanläggningen vid Vättaberget i Liden. Men sedan fyra år har inget hänt och den första investering riskerar att bli till ingen nytta. Enligt Bo Källstrand, landshövding, beror det på att det saknades medfinansiering vid senaste ansökan.  

Vetten Alpina IF har sökt bygdemedel för att bygga klart anläggningen, men där blev det stopp.

– Vi kan bara ge bidrag om det finns medfinansiering. Vi kan bara betala hälften av en investering. Resten måste någon annan part ta. Här fanns det ingen annan och därför kunde vi inte godkänna ansökan, säger Bo Källstrand.

Det är inte helt säkert att Länsstyrelsen skulle ha godkänt en ansökan, även om det fanns en medfinansiering.

– Generellt sätt har vi svårt att godkänna ansökningar till sportanläggningar. Svårt att se att det handlar om regionalutveckling, säger Bo Källstrand.

Bygdemedlen ska användas till att utveckla bygden. Vetten Alpina IF vill utveckla backen till en turistattraktion med klätterleder och värmstugor.

– Då måste de visa detta i ansökan, säger Bo Källstrand.

Länsstyrelsen var med och finansierade en vattenledning, men Vetten Alpina IF har inte möjlighet att nu bygga klart anläggningen.

– Man kan konstatera att sökande fick pengarna de begärt vid första ansökan och de pengarna användes till att bygga en ledning som man uppenbart inte har nytta av. Tråkigt att bygdemedlen inte kom till bättre användning, säger Bo Källstrand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista