1 av 2
Roger Johansson är vice ordförande på SRF Medelpad och han hävdar att det är omöjligt med spontana resor inom länet. Foto: Pontus Hellsén
2 av 2
I sitt hem har Roger Johansson datorutrustning som är anpassad för gravt synskadade. Foto: Pontus Hellsén
Västernorrland

Långa väntetider för färdtjänst över kommungränsen

Roger Johansson: ”Andra styr över mitt liv”
1:56 min

Matforsbon Roger Johansson är synskadad och behöver riksfärdtjänst för att åka och hälsa på släkten i Ånge. Men handläggningstiderna är på flera månader.

Julen är en tid då många vill vara med sina nära och kära. Men för gravt synskadade Matforsbon Roger Johansson riskerar julen att bli förstörd. Roger Johanssons synskada är så grav att han inte kan resa på egen hand, utan han behöver färdtjänst för att ta sig från hemmet.

Han riktar stark kritik mot vad han kallar för orimliga handläggningstider för riksfärdtjänst.

– Vi måste söka typ visum för att komma över kommungränsen till en annan kommun säger han och fortsätter:

– Om jag ska fara till mina föräldrars grav i Fränsta eller hälsa på mina syskon, måste jag planera 8 till 10 veckor före. Jag kan aldrig göra något spontant själv, utan det är andra som styr över mitt liv.

Motvilligt har Roger Johansson tvingats acceptera att det inte finns några garantier för att han ska kunna resa till Fränsta i jul.

– Jag hade åtminstone tänkt fara upp till graven, men det vet jag inte om jag kan göra.

Är det viktigt för dig att kunna besöka gravplatsen?

– Ja, visst är det viktigt. Helt omöjligt är det inte för mig, men det kan vara andra som lever ensamma och vill åka så här.

Christer Tarberg är avdelningschef för kollektivtrafik och tillgänglighet på Sundsvalls kommun. Han kan inte lämna några garantier om någon spontanresa i december.

– Problemet är att vi inte kan garantera att vi hinner handlägga dem, för antalet handläggare är begränsat. Det är klart att man kan naturligtvis tycka att varför ska inte jag kunna säga att jag åker i morgon, men samtidigt är det ändå så att du ansöker om att få en form av bidrag till en resa, och då måste man undersöka om du har rätt till resan, säger Christer Tarberg.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".