Patrik Berggren, musiker från Sundsvall numera bosatt i Stockholm, gör musik till Svt:s populära program Vinterstudion. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
SUNDSVALL

Patrik Berggren gör musiken till Vinterstudion

Patrik Berggren: ”Viktigt att få vinjetten vintrig”
4:51 min

Patrik Berggren, musiker från Sundsvall numera bosatt i Stockholm, gör musik som tränger in i alla sportintresserades hem. Han har gjort vinjettmusik till Svt:s Vinterstudion, till Hockeykväll och till alla P3 program.

I helgen var det premiär för Vinterstudion, som följs av många sportintresserade. Men få vet vem som har gjort vinjettmusiken till programmet. Patrik Berggren började som musiker i Sundsvall på 80-90-talet men gör just nu mest musik åt andra.

– Jag har breddat mig och gjort mycket musik till reklam och tv, säger han.

Han har också gjort drama, bland annat har han gjort musik till tv-serien Anno 1790, en kriminalserie som utspelade sig på 1700-talet, som sändes på SVT i fjol.

– Där gjorde jag all musik i själva serien. Det var ett första försök till att göra filmmusik, säger Patrik Berggren.

Nu är han mest aktuell som den person som gjort vinjettmusiken till Svt:s Vinterstudion, en vinjett som kommer tränga in i många hem i vinter.

– När jag skapade vinjetten till vinterstudion hade jag redan gjort vinjetten till hockeykväll och den här liknar hockeykväll. Jag försökte tänka vinter och använde klockor för att få en vintrig känsla. Jag har tänkt mycket på att det ska vara mycket driv i musiken och har drivit på tempot, säger Patrik Berggren.

Förra året skrev han en låt till Veronica Maggio och han jobbar just nu med hennes nästa skiva. Men han har inget samarbete med sin gamla hemstad Sundsvall.

– Jag har alltid varit en sådan person som tittat framåt och inte bakåt. Men jag har kvar kompisar och mina föräldrar bor där, så jag är i Sundsvall lite då och då, säger Patrik Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".