TIMRÅ

Beslut om Timrå IK får ta över pantbrev

I dag ska kommunfullmäktige i Timrå besluta om Timrå IK ska få ta över pantbreven för hockeyarenan som är värda nära 35 miljoner. En het debatt kring hur mycket pengar Timrå IK egentligen fått från kommunen har också blossat upp.

Opposition står mot majoritet  inom Timrå Kommun och insändare i tidningar har varit tuffa och hårda mellan oppositionsrådet, Tony Andersson (M) och kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand (S). 

Moderaterna  menar att Timrå IK fått 100 miljoner av kommunen. Majoriteten med Ewa Lindstrand säger att det rör sig om 37 miljoner. Agneta Lindskog, ekonomichef på Timrå Kommun, säger att det inte går att ange en exakt siffra, beroende på hur man räknar, men att det ligger någonstans där mitt emellan. 

Timrå IK kostar 80 miljoner mellan 2003 och 2018, enligt ett avtal mellan kommunen och klubben. I det beloppet finns driftsbidraget på 37 miljoner. En summa som troligen varit högre och kostat kommunen ännu mer om arenan hade ägds av kommunen. Varje år får Timrå IK tre miljoner av kommunen i bidrag för driftskostnader. Klubben anger att den reella kostanden för driften ligger på det dubbla, enligt Agneta Lindskog.

Majoriteten vill nu ge Timrå IK pantbreven, som är värda runt 35 miljoner kornor. Klubben har haft ansvar för driften för arenan sedan 2003 men pantbreven är kvar hos kommunen. Timrå IK vill använda pantbreven för att ta ett långsiktigt banklån och använda arenan som säkerhet, för att slippa ta dyra lån med höga räntor.