Förlossning. Foto: Maxim Marmur.

Peppning har stor betydelse vid förlossning

Idrottsprestationer, viktförändring, läxläsning...Det finns mängder av tillfällen då vi söker eller får peppning. Förlossningsbarnmorskan Matilda Alton förklarade betydelse av pepp vid barnafödande.

Matilda Alton som är förlossningsbarnmorska vid kvinnomedicinskcentrum i Sundsvall berättar om betydelsen av peppning.

- Jag tror att peppning, beröring och andning om man jobbar väldigt aktivt med det och paret är inställd på att ha så lite smärtlindring som möjligt absolut kan minska användandet av medicinsk smärtlindring.

Matilda berättar om hur individuella förlossningar är, om olika behov av smärtlindring och olika sorters peppning. Beröring är en slags peppning som även ger smärtlindring.

-Under förlossningen så är det ju främst det att paret behöver stöd vid förlossningen för att de ska kunna slappna och känna sig trygga och lugna. Det är ett sätt att peppa.   

Att bekräfta föderskans upplevelse, berätta att det går framåt och hjälpa in i vila är också en form av pepp.

- I slutfasen när man kommer till kryssningsskedet - när man ska ska hjälpa till att pressa fram bebisen - då är det lite mer att heja på och få henne att våga trycka på och kämpa.

Varför hjälper det här?

- Det är en utmaning och det hjälper att inte tappa tilltron till sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".