Bakom Arne Sandström skymtar den gamla järnvägsstationen och området runt om. Foto: Elenor Nordström
Örnsköldsvik

Kommunen köper gamla stationsområdet

Arne Sandström: ”Skapar förutsättningar för att utveckla Örnsköldsvik”
1:30 min

Örnsköldsviks kommun köper det gamla järnvägsstationsområdet, som ligger centralt vid inre hamnen. Området är ett viktigt förvärv för stadens utveckling, och på sikt planeras både bostäder och företagsbyggnader.

– Det område vi köper sträcker sig från Resecentrum, och sedan söderut hela vägen bort till cisternerna vi ser där nere, visar Arne Sandström som är mark- och exploateringschef på Örnsköldsviks kommun.

I dag sammanträder kommunstyrelsens arbetsutskott, och då behandlas frågan om att köpa det gamla stationsområdet politiskt för första gången. Men kommunens förvaltning och Jernhusen är överens om hur avtalet ska se ut. Priset blir drygt 15 miljoner, för den 7,3 ha stora fastigheten, där 1,9 hektar är vattenområde. Där ingår också den byggnadsminnesmärkta gamla järnvägsstationen, som man nu funderar på att nyttja som restaurang. Och med sitt läge, intill både resecentrum och inre hamnen, är det här ett viktigt område för Örnskölsviks utveckling.

– Det här skapar verkligen förutsättningar för att utveckla Örnsköldsvik och bygga vidare på staden. Tittar man på den här övre delen närmast Resecentrum så är det i första hand planerat för bostäder och de verksamheter som är anpassade till det. Sen den södra delen, där har vi diskuterat begreppet småindustri, handel, en marin anläggning, till exempel, säger Arne Sandström.

Men planerna på bostäder och småindustrier ligger ungefär 5 - 10 år fram i tiden. Som ett första steg till våren, ska man göra en behövlig uppröjning, ta bort sly och snygga till, för att genomföra ett delmål inom Skärgårdsprojektet.

– Där har vi tittat på möjligheten att bygga en stadscamping. Alltså husbilar, husvagnar, i kombination med servicehuset, säger Arne Sandström.

I kommunfullmäktige i december tas det slutgiltiga beslutet kring köpet av fastigheten, och kommunen får i så fall tillträde till marken från den 1 februari 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".